Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Биволъ" пред Слави:...

"Биволъ" пред Слави: Румънският журналист взе документите на "Джи Пи", ще докажем корупция за милиардиДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": КОЙ ЩЕ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА?

Двама журналисти бяха задържани вчера, докато са разследвали огромни случаи на корупция. От МВР все не могат да обяснят поведението на полицията.

Големият въпрос обаче е... След като министърът на вътрешните работи подаде оставка, кой тогава ще поеме отговорност за случката, доказваща в каква диктатура живеем? Дали това не трябва да е Големият шеф? Онзи, който отговаря за правилното ръководство на държавата, премиерът?. А не просто да гърмят малките бушони?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Страх и цензура са обзели българските медии!

Желязната завеса* на властта

 

„Бивол“ пред Слави. ВИЖТЕ ВСИЧКО>>  

Главният редактор на сайта за разследвания "Биволъ" Асен Йорданов и журналистът Димитър Стоянов заявиха в петък вечер пред Слави Трифонов, че ще докажат как с двойно счетоводство, минаващо през фирмата "Джи Пи Груп", се "разразява корупция за милиони, включваща хора от най-висшия еталон на властта".

Двамата бяха на гости на Трифонов, след като Димитър Стоянов беше скандално арестуван край Радомир, заедно с неговия румънски колега Атила Биро"След информацията, че ГДБОП – Главна дирекция за борба с организираната престъпност, е задържала с белезници журналистите Димитър.

"Усетихме, че сме напипали нещо важно, защото всички медии мълчаха за разследването. То разкрива с документи за първи път от историята на целия ни преход цялата схема за корупцията със стотици милиони източване на европейски средства, а и от българския бюджет. Успяхме да докопаме база данни с двойно счетоводство на една от най-големите строителни фирми "Джи Пи Груп", която се занимава с едни от най-големите строителни обекти", разказа Йорданов и допълни, че в двойното счетоводство са били отбелязвани дори имената на държавните служители, на които са били давани рушвети. На въпроса на Трифонов откъде "Биволъ" знаят за това, Йорданов отговори: "Ние можем да правим някои работи". 

Относно ареста, Йорданов разказа още: 

"Разбрахме, че фирмите, които са субекти на нашето разследване, са започнали да си изпразват офисите от документите, които да унищожат. Притеснението е много сериозно, защото тази корупция засяга хора във властта и висшите нива на задкулисието в България. Подадохме сигнал до премиера, до Цацаров и до министъра на вътрешните работи да се спре прикриването на доказателства. Единствено от пресслужбата на премиера ни изпратиха отговор, че Борисов е разпоредил проверка, от прокуратурата нямахме никакъв отговор, а няколко часа по-късно ГДБОП дадоха сигнал, че са започнали проверка по случаяОт един таен офис, на една от консултантските фирми, "Рила Консулт", която е една от партньорите на "Джи Пи", е започнало изнасяне на документи, голямо количество, които се носят на къра, в едно Радомирско село, където е много пусто. Там ги нарязват, тъпчат ги чували, ръгат ги в дупката и ги палят. "Под прикритие" ряпа да яде", допълни Йорданов. 

С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние...

Димитър Стоянов разказа, че когато с колегата му от Румъния Атила открили въпросните чували, в които имало шредирани документи, "от храстите излязоха двама униформени с жилетки и пистолети и ни разпоредиха да легнем". 

Те са пазели дупката и документите, които се изгарят, коментира Йорданов. Трифонов се усъмни, че е възможно хората на "Биволъ" да са били арестувани тъкмо заради това, че са подали сигнал към ГДБОП за въпросното изгаряне на документи и да са били объркани със самите извършители на престъплението. От сайта отрекоха тази възможност. Те обаче заявиха, че румънеца Атила е взел част от шредираните документи, които ще възстановят в лаборатория в Румъния и ще завършват разследването от там. 

От компанията "Джи Пи Груп" днес отрекоха, че имат общо със ставащото. В понеделник е организиран протест във връзка с ареста.

Не са били задържани точно. Това съобщиха от пресцентъра на МВР пред Actualno.com по темата с двамата разследващи журналисти ...

Източник:https://www.actualno.com/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Вместо арест на журналисти – арест на държавата!
ВИЖТЕ ТУК всичко по темата >>

Страх и цензура са обзели българските медии!

Четвъртата власт - Бойкова власт, или как всяка диктатура започва с цензура и свършва с премахването ѝ от... народа! (ОБНОВЕНО)

ДНЕС в десет изречения: Тихо, трай! И си затваряй устата, за да не те арестуват (ОБНОВЕН)

Желязната завеса* на властта

Властта се опитва да забрави и „погребе“ Слави Трифонов, заедно с мечтите и надеждите на милиони българи!

Прасето, което подуши гербера

Войната на бТВ срещу 3 млн. българи и Слави Трифонов

Платената журналистика, назад!

Коментар на Слави Трифонов за спряното предаване с Васил Иванов

Когато телевизията спря заради Слави Трифонов 

Страх и цензура са обзели българските медии!

Свободата на словото или доколко свободно е нашето слово76028