Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Да отстояваме права...

"Да отстояваме правата си!" - кампания на "ДНЕС" и КРС, с отворена приемна в РусеНа 24 юли 2012 г., в заседателна зала на Община Русе от 10 до 12 ч. се състоя поредната отворена приемна на Комисия за регулиране на съобщенията/КРС/ и  ДНЕС, където гражданите имаха възможност да изложат проблемите, които срещат във взаимоотношенията  с мобилните оператори и да получат компетентни насоки и съвети към коя институция да отнесат своят конкретен проблем и какви мерки да предприемат за тяхното разрешаване.

 

На срещата присъстваха Никола Колев, зам. председател на КРС, Степан Химук, юрист от правна дирекция на КРС, представители от Регионалната станция за контрол на съобщенията, Ирена Пейкова, координатор на приемните на ДНЕС, Димитър Тодоров, координатор на ДНЕС за община Русе.

 

От посочените от гражданите проблеми, се откроиха следните:

 

-          Подписване или преподписване на договори, както и заявления за активиране на допълнителни услуги, чрез злоупотреба с личните данни на отделни потребители на мобилни услуги и фалшифициране на техните подписи;

 

В тези случаи, гражданите бяха посъветвани да подадат жалба до съответната районна прокуратура за извършеното документно престъпление, както и жалба до Комисията за защита на личните данни.

 

-          Използване на нелоялни търговски практики от операторите при предлагане на промоционални услуги или „подаръци”-  най-често безплатни телефони(крайни устройства), чрез които потребителите биват подвеждани да сключат нови обвързващи срочни договори с оператора, с влизане в сила незабавно. На практика не се предоставя пълната и съществена информация на потребителите при сключване на договорите.

-          Надписване на сметки, чрез начисляване на нереално потребени услуги от потребителите;

-          В случаи, на няколко подписани договора от едно лице с мобилен оператор за предоставяне на различен вид услуги, при закъсняло плащане на една от услугите, оператора автоматично прекратява предоставянето и на останалите услуги, само защото тези договори са заведени от същия на един клиентски номер;

-          Преподписване на договори, чрез „сключване на сделка от разстояние” по телефон, без получено съгласие на потребителя.


781