Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / "Да спрем Гешев - но...

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВССНяколко стотин души блокираха столичната улица "Екзарх Йосиф 12", където се намира сградата на Висшия съдебен съвет, за да изразят несъгласието си с издигнатата кандидатура от магистратите за нов главен прокурор на Иван Гешев.

Организатори на демонстрацията са от инициативата "Демократична България". Протестът се провежда под засилено полицейско присъствие.

На протеста пред сградата на Висшия съдебен съвет присъстваха и трима-четирима привърженици на Иван Гешев. Те от своя страна изразиха несъгласието си с доводите на протестиращите срещу номинацията на Гешев за нов главен прокурор.

Именно заради тях стана безредицата на столичната улица пред ВСС и бе блокирано движението.

Повечето граждани ясно показаха, че не са съгласни с кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев да седне на стола на сегашния прокурор Сотир Цацаров. Те скандираха: "Гешев вън", "Гешев е боклук", "Гешев е позор", "Мафия", "Боклуци", "Да спрем Гешев - новата бухалка" и други. Хората настояват кандидатурата на Гешев за нов главен прокурор да бъде оттеглена.

"Безалтернативно, безочливо, безпардонно за нов глaвен прокурор, за нови 7 години бе номиниран Иван Гешев. Този, който: затри делото КТБ, подлага хора на брутални унижения, изпра Пеевски и обслужва Борисов. Трябва да спрем това", настояха протестиращите.

Ивайло Мирчев коментира пред медиите, че очаква още днес на заседанието на Висшия съдебен съвет да бъде оттеглена кандидатурата на Иван Гешев поради непригодност. По думите му настоящиятзаместник главен прокурор е нарушил всички етични стандарти като магистрат - затри делото КТБ, прикри следите на Делян Пеевски и ще обслужва премиера Бойко Борисов и Делян Пеевски като главен прокурор през следващите 7 години.

Това е лошата версия на Сотир Цацаров, според Мирчев. Протестиращите настояват правосъдният министър Данаил Кирилов да издигне нова кандидатура за нов главен прокурор.

Oт своя страна Борислав Сандов от "Демократична България" коментира за News.bg, че колегията във Висшия съдебен съвет, която е издигнала Иван Гешев, трябва да оттгели кандидатурата му. Според него, ако заместник-главният прокурор няма смелостта сам да си оттегли кандидатурата, да излезе, да се махне, то тогава прокурорската колегия трябва да го направи.

"Тази кандидатура е позор", посочи Сандов и допълни, че провокациите с медиите на Пеевски на протеста показва наистина, че ситуацията е стигнала до своя предел и е необходима радикална промяна в страната. По думите му номанацията на Гешев за нов главен прокурор е равносилна на номинация на Дилен Пеевски за шеф на ДАНС (на 14 юни 2013 г. започнаха мащабните протести срещу кабинета "Орешарски" след като бе издигната кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - б.р.).

Той настоя, че трябва да има прозрачен конкурс за нов главен прокурор, трябва да има предложения, които са се доказали, обективност и прокуратурата да има своя основна роля в развитието на държавата ни.

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

Преди месец самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев" на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.

 

Източник: https://news.bg/crime/

 


107721