Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС" - Русе обсъди...

"ДНЕС" - Русе обсъди проблемите на града с депутата Петър ДаскаловНа 25 ти юни 2012 г. в Русе бе инициирана  среща на членовете  на Кординациония  съвет на „ДНЕС”  в лоби бара на хотел Сплендид с депутатите от 19 МИР за представяне на резултатите от февруарския национален референдум „Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община” проведен с медийната подкрепа на радио „ДАРИК-Нюз”.

От осмината народни избраници на срещата дойде представителя  на ПП ГЕРБ – господин Петър Даскалов. Той извини останалите трима колеги от неговата партия с тяхната натовареност и ангажименти.

Доктор Михаил Михайлов от „Синята коалиция” се обади по телефона и като се извини, че не може да дойде на срещата  поради отсъствие от страната, отправи покана да представим резултатите от референдума на среща с него на 2 юли понеделник в неговата приемна в гр. Русе.

Господин Добрин Данев от „Коалиция за България” също се обади да се извини, че поради предварително поети ангажименти не може да присъства, но се съгласи да се уточни дата в близко бъдеще за индивидуална среща с него.

На срещата не дойдоха госпожа Емел Етем от ДПС и Любомир Владимиров от „Атака”

Като бивш зам.-областен управител господин Даскалов обсъди компетентно поставените от гражданите на Русе проблеми в  референдума. Припомняме, че те бяха пет на брой и класирани от гражданите в следния ред:

  1. 1.  Подобряване организацията на движението в гр.Русе като се преразгледа движението по еднопосочните улици, натоварените кръстовища, режимът на работа на светофарните уредби и проблемното паркиране.
  2. 2.  Обезопасяване на териториите около училищата и детските градини чрез освежаване на пътната маркировка, знаците и поставяне на ограничители на скоростта (т.н. легнали полицаи)
  3. 3.  Осигуряване контрол  на Общината върху дейностите на фирмите, извършващи почистване на тревните площи и междублоковите пространства. Публикуване на графиците им телефоните за връзка за да могат гражданите своевременно да се обаждат ако има непочистени и неокосени райони.
  4. 4.  Осигуряване на достъпна градска среда за инвалиди и родители с детски колички чрез сваляне нивата на тротоарите на обозначените за пресичане места
  5. 5.  Забрана за влизане на автомобили в Младежкия крайдунавски парк

Извън резултатите от референдума бяха посочени и други проблеми поставени от русенци чрез жалби и сигнали.

Един от тях, е че под Мега мол и болницата по брега  на реката в посока изток чак до “Дунав мост” се простира бетонна алея, която по цялото си протежение не е обезопасена с парапети или други предпазни средства, а по нея се движат много граждани и играят деца.

Друг проблем е Ж.П. линията преминаваща край магазините Практикер и Кауфланд в района на кв. „Родина”. Тя е необезопасена а през нея преминават много граждани от квартала. Подобен проблем има и с Ж.П. линията преминаваща покрай хотел „Рига”.

Конкретно наше предложение е крайбрежната ивица под хижа „Приста” да се облагороди и възстанови като крайградски плаж, за да могат русенци в летните месеци да плажуват и прекарват добре свободното си време. За целта общината и областната управа могат да помислят за отдаване на концесия или друга форма на стопанисване на бъдещия плаж.

Господин Даскалов  уточни, че решаването на проблемите на Русе е изключително във властта на кмета и общинските власти, но се съгласи да ги постави пред своите съпартийци и всячески да съдейства за тяхното решаване. Също така прие идеята, че може да се помисли за съвместна инициатива за отворено обсъждане проблемите на града заедно с Общината, Кмета, Областния управител и представители на „ДНЕС”, граждани и други неправителствени организации.


782