Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС" организира пъ...

"ДНЕС" организира първите граждански избори у нас. Гражданските кандидати за народни представители няма да бъдат представители на "ДНЕС", а на всички гражданиКастинг за достойни българи, които са готови да работят за хората

- Да, те се обявиха за част от инатчиите, подкрепящи идеята. Откъде дойде идеята и кой взе решението?
- Така е - ние сме инатчии, заставащи твърдо зад идеята за провеждането на първите граждански избори. Защото смятаме, че е време да спрем да се оплакваме и да направим така, че да живеем достойно в собствената си страна.
Всъщност, идеята за провеждането на граждански избори дойде от група инатчии от фейсбук, но е обсъдена на национално съвещание и решението е взето от всички членове, доброволци, експерти на движението от цялата страна.
- Два въпроса ще ви зададат веднага хората - кой ви финансира и да очакваме ли политическа партия ДНЕС?
- Финансирането на гражданските избори е от членовете и симпатизантите на ДНЕС. Разходите по реализирането на тези избори са минимални. А ако и вие, медиите, помогнете с разпространение на новината, тази демократична идея ще стигне до широк кръг от хора.
Що се отнася до втория ви въпрос - категорично ДНЕС няма да става партия и няма да подкрепя никоя партия.


- Г-жо Георгиева, кога и как, а и къде ще се проведат изборите?

Първите граждански избори в България за сформиране на граждански листи за 42-ото Народно събрание ще се проведат на 4 и 5 април

Във вторник гражданско движение ДНЕС обяви, че организира първите граждански избори в България. От движението призовават всички партии да отворят 100% от листите си за победителите в гражданския вот. „Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент, както и в отговор на протестите на голяма част от гражданите срещу монополите, социално-икономическата и политическа ситуация в страната", заяви Зинаида Георгиева, регионален координатор на ДНЕС за Плевенска и Ловешка област.
- Г-жо Георгиева, да започнем разговора от това къде ще се проведат изборите и имате ли политически амбиции?
- Гражданските избори ще се проведат във всички областни градове, както и в общините, където има такова желание от страна на местната общественост. Целта им е да бъдат издигнати кандидати за народни представители в 42-ото НС, посочени от гражданите в България. Ние ще организираме провеждането на избори в Плевенска и в Ловешка област.
ДНЕС няма политически амбиции, но законите на държавата не предоставят друга форма за реално гражданско участие в управлението на страната, освен явяването на парламентарни избори. Тук трябва да подчертая, че вече сме изпратили писма до всички партии да предоставят 100% от своите листи за избраните от гражданския вот кандидати.
И още нещо много важно трябва да кажа за читателите на „Посредник" - гражданските кандидати за народни представители няма да бъдат представители на ДНЕС, а на всички граждани.
- Има ли критерии, на които трябва да отговарят кандидатите и къде гражданите на Плевен и Ловеч могат да правят предложенията си?
- Да, номинираните за граждански вот трябва да отговарят на стриктни условия, сред които са такива да не са осъждани, да не са бивши и настоящи народни представители, министри и зам.-министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии, както и сътрудници в бившата ДС.

Приемните на ДНЕС в Плевен и в Ловеч ще бъдат отворени за гражданите и там те ще могат да дават предложения

 

които ще се обработват от експертен борд и ще бъдат включени в гражданска платформа. Така чрез широк експертен консенсус ще се прецизират приоритетите на гражданските кандидати и ще се изготви подробен план за решаване на неотложните проблеми в България. За изрядното протичане на гражданския вот и за осигуряването на прозрачност на процедурите на национално ниво ще следи Борд за гражданско доверие, сформиран от общественици с утвърдена репутация.
Вижте, ще си позволя да цитирам казаното от двама обичани от всички българи изпълнители - Румънеца и Енчев, по време на пресконференцията в София. Те казаха: "Това е първото в България своеобразно политическо риалити.
Номинации ще се приемат от 1 до 3 април. В Плевен и в Ловеч по организацията вече работят областните координатори, както и доброволци, които ще отговарят на въпросите на гражданите.
И в Плевен, и в Ловеч ще бъдат разкрити пунктове, в които от 1 до 3 април от 16 до 20 часа ще се приемат номинации от граждани.
Локациите ще ви кажа на в края на седмицата, те ще бъдат обявени и във фейсбук и в сайта на ДНЕС. Най-вероятно за Плевен пунктът ще е пред Театъра.
- Каква е процедурата в Плевен и в Ловеч?
- Както вече казах, доброволци и в двата града ще отговарят на въпросите на гражданите. Тези доброволци ще започнат съвместно с гражданите сформирането на гражданска комисия, организираща процедурата по номинациите и изборите. Гражданската комисия се състои от минимум петима авторитетни и познати граждани.

Гражданите извършват своите номинации в книга, в която се описват номинираните

Важно уточнени е, че като знак за готовност, че номинираният гражданин е дал своето съгласие, номиниращият го трябва да предостави неговото CV с подпис. Ще бъде направен списък по азбучен ред на номинираните граждани с трите имена и професията им.
В деня на изборите гласуването ще е също от 16 до 20 часа. Урната ще бъде публично отворена, за да бъдат преброени гласовете. След „местните" избори първите трима с най-много гласове на общинско ниво и петимата, получили най-много гласове на областно ниво, участват в гражданските избори за сформиране листи на гражданите в областните градове.
- И какво след това?
- В приемната на ДНЕС ще се приемат предложенията и исканията на гражданите до изборите на 12 май. Отправена е покана до експерти в различни области на икономическия и обществения живот, които да участват в експертния борд, който ще има за задача да обработва предложенията на гражданите, на база на които ще се оформи пълноценна гражданска платформа. Желанието ни е чрез широк експертен консенсус да прецизираме приоритетите на гражданските кандидати и да изготвим подробен план за решение на неотложните проблеми в България.
- Вярвате ли, че тези избори ще са спешни?
- Категорични сме, че тези уникални за България избори ще бъдат успешни. Лично аз вярвам, че българските граждани ще вземат активно участие в тях, защото е крайно време, ние, гражданите да поемем своята отговорност, а не само да се оплакваме и да стоим настрана. Така заедно ще покажем на политическите монополи, че са загубили войната, която в продължение на 23 години водят срещу гражданите на България.
Уверена съм, че гражданите на Плевенска и на Ловешка област ще са сред най-активните.

29.03.2013

 

Още...

 

Източник: http://www.posredniknews.com/


1489