Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС" призовава да ...

"ДНЕС" призовава да се гласува на референдумаПохвално е, че повече от две десетилетия след началото на демократичните реформи у нас най-сетне българските граждани ще имат възможност да изразят позицията си чрез пряко допитване. Проблемът е, че след като „пропуснаха“ да ни попитат за затварянето на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за членството в НАТО и ЕС, и за ред други неща, сега политиците решиха да прехвърлят върху нас отговорността за решението на такъв тежък въпрос, какъвто е строителството на нова ядрена централа. За това трябва да се гласува!”.

Това становище на гражданско движение "Днес" бе изказано пред медии в Бургас по време на пресконференция. От движението не се ангажираха с позиция по въпроса на референдума. Оттам добавиха, че по-важното в случая е, че гражданите да бъдат обективно информирани за ползите и негативите от бъдещото изграждане на нова ядрена централа и на тази база да гласуват по съвест!   

Позицията на движението е, че българите трябва  да проявят активност и да отидат до урните на 27 януари, тъй като е важно за една демократична европейска държава да чуе гласа на хората.

Ето и въпросите, на които всеки трябва да си отговори преди да отиде до урната, смятат от движението:

•    Колко ще струва изграждането на нова ядрена централа и какви средства са вложени до момента за този проект? 
•    Кой и как ще финансира проекта – държавата (т.е. ние, данъкоплатците), частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство? 
•    Каква ще бъде финансовата тежест за българските граждани? 
•    Какви са потенциалните ползи за енергийната независимост на страната ни, за националната сигурност, за пазара на труда, за развитието на икономиката и свързаните с енергетиката отрасли, за науката, образованието и др.?
•    Какви са потенциалните рискове за околната среда?

Ние споделяме  виждането си, че през годините на прехода имахме достатъчно време да се убедим, че интересите на гражданите са последна грижа на българските политически партии. Референдумът е крещяща илюстрация на това състояние.

ГД” Днес”  призова гражданите да дадат своя вот, защото това е реалната демокрация и това е смисълът гражданите да направят избор на своето бъдеще и това на децата си.

Информираме Ви за проведено допитване сред доброволците на Движение „Днес“ от страната относно предстоящия референдум.  Резултатите от допитването сочат, че противоречивата информация по отношение на ползи и вреди, цена и възвращаемост, както и подмяната на въпроса, са причина за объркване и все още неясна позиция у мнозина. В почти всички доброволчески организации на „Днес” се изказва мнението, че е нужна допълнителна разяснителна кампания.
 

Във връзка с това Гражданско движение ”Днес” започва информационна кампания във всички населени места, с която да помогне на гражданите да направят своя информиран избор за бъдещето на българската ядрена енергетика.


718