Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС"-Хасково иници...

"ДНЕС"-Хасково инициира диалог за чистотата на въздухаОбщественото внимание не е критично и взискателно към причинителите на замърсяването на въздуха и се примирява до голяма степен с постоянните дежурни оправдания. Това се казва в позицията на гражданското движение ДНЕС, огласена от областния координатор в Хасково Симеон Тодев пред медии. 

Високото количество на фини прахови частици във въздуха на Хасково се дължи предимно на използването на твърдо гориво за отопление. През последните години стойностите през зимните месеци превишават допустимата норма и влияят отрицателно върху здравето на хората, най-вече страдащите от астма белодробни заболявания. Контролът, взискателността и гражданският натиск към съответните държавни и общински институции не е системен, липсва публичен отчет какво е направено в тази област, се казва още в становището. 

ДНЕС са поканили всички народни представители, за да ги запознаят с ангажиментите на движението да бъдат коректив на властта. Крайно време е общество да се научи да упражнява натиск по проблеми, които засягат голяма част от хората, да искат провеждане на референдуми, смята депутатката Емилия Масларова, която участва в срещата заедно с колегата си Драгомир Стойнев, председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика. 

Координаторът на ДНЕС за Югоизточна България Димитър Илчев отчете като успех на организацията отпадането на такса” електромер” в новия закон за енергетиката. 

Симеон Тодев съобщи още, че ДНЕС ще дава безплатна правна помощ и консултации срещу монополите. 

 


68