Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС"-Смолян с разя...

"ДНЕС"-Смолян с разяснителна кампания за предстоящия референдумНа  15.01.2013 г. В Приемната на «ДНЕС» - Смолян се проведе брифинг на тема  «ЗАЩО И КАК ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ ГРАЖДАНИТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИЯ  РЕФЕРЕНДУМ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА В БЪЛГАРИЯ? 

На брифинга присъстваха областния координатор на доброволците на "ДНЕС" - Смолян Ралица Данчева и членовете на КС на добрволците Златина Узунова и Люба Ангелова и журналисти от електронни медии. 

Областният координатор на доброволците Ралица Данчева заяви, че ГД "ДНЕС" призовава гражданите да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум! Тя заяви, че неангажирано политически движение, „ДНЕС“ няма да се ангажира с позиция „за“ или „против“ изграждането на втора ядрена централа, а ще остави това на съвестта и свободната воля на българските граждани, които е добре преди това да се информират по следните въпроси:

  • Колко ще струва изграждането на нова ядрена централа и какви средства са вложени до момента за този проект?
  • Кой и как ще финансира проекта – държавата (т.е. данъкоплатците), частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство?
  • Каква ще бъде финансовата тежест за българските граждани?
  • Какви са потенциалните ползи за енергийната независимост на страната ни, за националната сигурност, за пазара на труда, за развитието на икономиката и свързаните с енергетиката отрасли, за науката, образованието и др.?
  • Какви са потенциалните рискове за околната среда?

 


512