Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС” среща управни...

"ДНЕС” среща управниците с гражданите на ВидинСреща на неправителствените организации във Видин с представители на местната, държавната и законодателната власт организира Гражданско движение „ДНЕС”. 

Повод за срещата с председателя на Общинския съвет Пламен Трифонов и с областния управител Цветан Асенов бе необходимостта да се обсъдят проблемите, посочени от видинлии в анкетата на ДНЕС “Да решим заедно проблемите на Видин”. 

По време на предизборната кампания за президент и местна власт няколко политически формации подписаха “Харта за Видин”, в която заявиха воля за обединяване на платформите им на експертно ниво. Това предизвика много надежди сред жителите на Видин, но и до днес няма информация за съществуването на такава обща платформа. „Липсата на информация създава усещането за бездействие или за неправилни действия. Гражданите трябва да знаят какво предприемат управляващите и в какъв срок ще стигнат до определени положителни резултати”, каза Красимир Михайлов – областен координатор на ДНЕС – Видин. 

От проведената анкета става ясно, че за случващото се в Общината 61% от гражданите се информират от медиите. А самите медии срещат трудности да получат информация, което противоречи на обявеното желание за прозрачност на управлението. Според 35% от анкетираните сериозен проблем е работата на общинската администрация. 

Кога ще се състои заявеният в предизборната програма инвестиционен форум, от който се очакват местни и външни инвеститори, питат от ДНЕС – Видин. 

Какво ще бъде предприето за подобряване на материалната база и създаването на по-добри условия за пълноценен учебен процес във видинските училища? По какъв начин спортът ще бъде ориентиран приоритетно към децата и младежите? Какви действия се предприемат за подобряване живота на възрастните хора във Видин, за подобряване на управлението на здравните заведения и дофинансирането им, за хората с увреждания, как ще се подобрят възможностите за информация, консултации, обучение и достъпна среда? Това са само част от въпросите, на които видинлии желаят да получат отговор от своите управници. 

Като необходимост за сигурността бе изложено искането за създаване на Общинска полиция. 

На форума бяха поставени и въпроси за това как, на какви етапи и в какви срокове се работи за преодоляване на най-неотложните проблеми, които гражданите поставят: безработица, инфраструктура, сметосъбиране, работа на общинската администрация, газификация, необходимост от висше учебно заведение, разработване на минералния извор в с. Сланотрън, бездомните кучета, липсата на фиксирана дата за получаване на месечните възнаграждения на общинските служители, нерегламентирано лепене на обяви и др. 

Сред неправителствените организации, взели участие във форума, са “Възраждане за Видин”, Сдружение “Достоен живот”, Съюз на инвалидите, Съюз на слепите, Движение “Аз обичам Видин”, Клуб на диабетика, Подкрепа за реализация, Културен клуб на пенсионера – пл. “Бдинци”, Регионално дружество за подкрепа на деца с убствени затруднения, Отечествен съюз, Клуб на пенсионера – бивш обшински детски комплекс, Асоциация за защита на животните “Усмихни се за мен”. 

Видин на последно място по икономическо развитие

Община Видин е със 7 млн. лева запор и е на последно място по икономическо развитие сред общините в България, съобщи днес Пламен Трифонов – председател на общинския съвет във Видин по време на форум, организиран от ДНЕС с неправителствени организации и местните управници. 

Приоритетите на общината са икономическото стабилизиране и връзката с гражданското общество. Ако няма гражданско общество, институциите се самозабравят, сподели Пламен Трифонов с представителите на неправителствените организации във Видин. 

Създаден е Консултативен съвет за икономическо развитие на област Видин. По думите на областния управител Цветан Асенов, той ще работи чрез асоциации, свързани със земеделието, пчеларството. Разработват се проекти с бизнеса за консолидиране на туроператорски, хотелиерски, ресторантьорски асоциации, които да подържат връзка с държавните институции. 

По отношение проблемите на сметоизвозването в града, Трифонов съобщи, че почистващата фирма е санкционирана. Общината работи по проект за изграждане на регионално депо за отпадъци.  

СПА туризъм във Видин

Видин е град със забележителна култура и природни дадености. Минералната вода е пътят към икономическото възраждане на Видин. Ще се открият около 4000 работни места след превръщането на Видин в Спа център, предлагат областните координатори на ДНЕС. 

По отношение на минералната вода се водят консултации с френски специалисти и в срок от една година вече трябва да се работи по този въпрос, съобщи на среща с ДНЕС областният управител Цветан Асенов. Обмислят се и подходящите водоизточници. Общинското ръководство води разговори с различни инвеститори и се надява през следващата година да има резултат.


73