Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "ДНЕС ПОМАГА” привли...

"ДНЕС ПОМАГА” привлича нови доброволциВ  бурните и съдбовни февруарски дни за България, седмици на нестихващи протести на гражданите срещу произвола на монополите,срещу високите сметки, на които в по-голямата си част млади хора крещят от болка и ядосано посочват непоносимите вече условия на живот в страната ни, има българи готови на хуманни жестове. 

Стартиралата национална доброволческа инициатива”ДНЕС помага” привлече все повече доброволци и през месец февруари. В тези трудни за всеки един българин дни, много млади хора, доброволци са готови да отделят от времето и енергията си, за да подпомогнат хората в неравностойно положение, хора с увреждания и социално слаби граждани. 

За последния месец до началото на март т.г. общия брой на привлечените доброволци за цялата страна е 141 човека, като общият брой часове на оказана помощ са над 2740 часа. Градовете с най-много нови привлечени доброволци за периода са София, Велико Търново,Габрово, Смолян, Шумен, Априлци. Това са едни от градовете, при които се отчита ръст на заявилите желание граждани да се присъединят като доброволци към тази хуманна за тях кауза. С най-голям ръст на подпомогнати граждани за посочения период са градовете Велико Търново, Ямбол и Сандански,Разград, Шумен, Кубрат, Търговище. Общият брой на подпомогнатите от доброволци на „ДНЕС” граждани за периода в цялата страна е 1971 човека. 

Интересна инициатива в подкрепа на здравната информираност на гражданите бе организирана от доброволците на „ДНЕС” във гр. Велико Търново. Здравна беседа с обитателите на дневния център за настаняване на възрастни хора в града изнесе общинският координатор на Гражданско движение „ДНЕС” съдовият хирург д-р Христо Георгиев. Инициативата бе част от националната доброволческа инициатива на движението под наслов „Днес помагаме!”Лекцията бе с два акцента – профилактика на сърдечносъдовите заболявания и достъп до здравната помощ на пациентите в България. Д-р Георгиев отговори и на множество въпроси на възрастните хора. 

А доброволците от младежката организация на Гражданско движение „ДНЕС“ в гр. Кюстендил  – Теодора Маринова, Милена Христова и Бианка Илиева посетиха Дома за възрастни с физически увреждания „Ильо Войвода“  и помогнаха на хората там да изработят мартенички за Първи март. Имаше вече изработени мартенички и съвместно с доброволците успяха да се направят и нови, които ще се продават в центъра на града за празника на Баба Марта,като придобитите средства ще бъдат в помощ на дома. 

За град София за  посочения период общият брой на подпомогнатите граждани е 128 човека, а новите попълнения на привлечени доброволци са 35 човека. За  този период в гр. София се наблюдава развитие на дейността в районите Красно село, Средец, Слатина, Триадица , Лозенец ,Красна поляна. Помоща, от която най-често имат нужда хората потърсили доброволци в столицата е пазаруване на хранителни продукти и лекарства, придружаване до различни държавни институции и здравни заведения, както и помощ при почистване на дома. С акцент върху грижата за здравето на по възрастните граждани доброволци на движение „ДНЕС” в София организираха  в читалище“ Светлина“ измерване на кръвно налягане, като част от кампанията „ДНЕС помага”. Събраха се хора от всякаква възраст от роайоните Триадица и Красно село. Координаторите за София Ели Николова и Весела Тотева присъстваха на мероприятието. Освен като координатор на „ДНЕС“ Ели Николова присъства и като медицинско лице, което помагаше на хората в измерването на кръвното. Гражданите бяха много благодарни за оказаната им грижа от страна на „ДНЕС” и в частност на Ели Николова. 

Важен акцент върху аспектите на оказаната доброволческа помощ е „причината за оказаната помощ” на база социален и здравен статус на бенефициентите. Анализът посочи следните основни групи бенефициенти подпомогнати от доброволците на гражданската инициатива „ДНЕС помага”: хора с физически и сетивни увреждания;самотни възрастни хора; трудноподвижни възрастни хора с хронични заболявания;бездомни хора.  

Доброволци на  Гражданско движение „ДНЕС“ от София  осигуриха на 30 души в неравностойно положение и социално слаби граждани, възможност да се насладят на театралното изкуство, като им предостави билети за спектакъла „Неизмислена история“ на театър „Мим-Арт“, група „Жестим“  и танцьорите от балет „Веда Джуниър“.  Доброволците помогнаха на гражданите, за които е невъзможно да се придвижват в градската среда. Мероприятието беше част от инициативата „ДНЕС помага“.Представлението се състоя в Централен куклен театър. Актьорите, които са деца с увреден слух, представиха вълнуваща постановка, посветена на рисковете на съвремието ни – наркотични вещества, алкохол, насилие и не позволиха на зрителя да разбере, че всъщност те живеят в един свят на пълна тишина.Талантът на актьорите трогна зрителите и ги накара да избухнат в аплодисменти. Постановката имаше особено силно въздействие върху специалните гости на „ДНЕС“, които години наред са живели без допир до магията на театъра.  

Ако „Неизмислена история“ спаси поне едно дете от фалшивите удоволствия на съвременния свят, за нас би било щастие! За нас денят, в който сме помогнали и на един нуждаещ се човек, е един добър ден. Затова инициативата „ДНЕС помага“ ще продължи. Добрият пример повлича със себе си нови и нови доброволци и това ни приближава към едно истинско гражданско общество“ – сподели Петър Лазаров – отговарящ в Движението за работата с хората в неравностойно положение и главен координатор на националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага“. 

От стартирането на националната доброволческа инициатива „ДНЕС помага” до месец март  т.г. броят на подпомогнатите граждани за цялата  страна е  4280, привлечени са 1537 доброволци, а общият брой посочени часове за оказаната помощ за страната са над 8940 часа. 


57