Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Катастрофата Фандък...
> Близо 8000 деца не намериха място в детските градини в София" title=""Катастрофата Фандъкова" >> Близо 8000 деца не намериха място в детските градини в София" />

"Катастрофата Фандъкова" >> Близо 8000 деца не намериха място в детските градини в СофияНад 7900 деца останаха без място в детските градини в София след първото класиране за прием в забавачките и в подготвителните групи в училищата. Повече от 18 800 бяха кандидатурите за първото подреждане, което беше направено в петък. От тях приети са 9102 деца.

В същото време незаетите места са 3048. За тях ще може да се кандидатства на второ класиране. Бройката може да се увеличи, ако някои от класираните се откажат от записване. Част от свободните места вероятно са и в подготвителни групи в училищата.

През 2019 г. кандидатите бяха над 19 900, а останалите извън градините деца бяха с почти 1000 по-малко. Тогава и местата в градините, яслите и в подготвителните групи бяха повече, отколкото тези за тази година, въпреки че от местната власт постоянно обясняват, че се строят и отварят нови градини. От общината оправдават по-малкото места тази година с намаляването на броя на децата в групите, както и редуцирането на местата за деца с хронични заболявания и със специални образователни потребности..

От кандидатстващите тази година над 18 000 деца 1793 участват, за да бъдат преместени в друга градина. Това означава, че те вече имат място в забавачка и за това се вадят от общия брой неприети, стана ясно от обясненията на представителите на общината.

Най-голям е недостигът на места в яслените групи и в първа група в градината, обясни зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. За яслените групи недостигът е 5100 места, а за първа група – 1100 места.

Най-голямо разминаване между търсенето и предлагането на места в яслите има в районите "Младост", "Витоша", "Красно село", "Триадица" и "Овча купел". За първа група най-голям е недостигът във "Витоша", "Овча купел", "Триадица", "Красно село" и "Лозенец", обясни Чобанов.

След 17 часа до полунощ в петък родителите могат да видят класирането на страниците на градините в системата за кандидатстване. Те ще получат и мейл на посочените от тях адреси за това дали детето им е успяло да се класира за градина, или не.

Записването започва от понеделник, 18 май, и е до 29 май. То ще се прави на място в градините и училищата, когато става въпрос за предучилищна група в училище. В този срок родителите, чиито деца, които не са приети, ще могат да актуализират данните за тях и да участват във второто класиране, което е насрочено за 30 май.

Третото и четвъртото класиране са съответно на 13 и 27 юни.

От следващата година се очаква кандидатстването за градините, както и за първи клас в училищата да става чрез единна електронна система. Очаква се обществената поръчка за изработването ѝ да бъде обявено през този месец. Системата трябва да дава и повече възможности за служебна проверка на документите и обстоятелствата, които родителите трябва да удостоверяват в зависимост от критериите за прием.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.mediapool.bg

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Гражданският контрол е най-мощното средство за пресичане на корупцията в София

За Фандъкова, думите, делата и промяната

Една фирма ще ремонтира Борисовата градина за 12 млн. лева

Отново ремонт на ремонта! >> Седем месеца след ремонта за 22 млн. лева резултатите са видими...

Честните политици и неблагодарните българи

Управлението е хаос, с безумно раздута и некомпетентна администрация

Нужно ли е да се вдигат данъците в София

 


126042