Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Катастрофата Фандък...
> Отходни води превръщат Панчаревското езеро в помийна яма" title=""Катастрофата Фандъкова" >> Отходни води превръщат Панчаревското езеро в помийна яма" />

"Катастрофата Фандъкова" >> Отходни води превръщат Панчаревското езеро в помийна яма"Под ресторант "Лебеда" имаше навремето едно заведение -  "Синият вир" - там винаги е миришело на фекалии, разказва местната жителка Катя Попова

 

20 тръби с голям дебит изсипват мръсна вода в езерото Панчарево, алармираха жители на едноименния столичен квартал в социалните мрежи. Според тях проблемът е стар, но предстоящите местни избори са подходящ момент да се потърси решение на проблема. Съкварталците настояват всички кандидати за районни кметове да поемат ангажимент да се сложи край на замърсяването на водоема.

"Езерото Панчарево днес - помийна яма и едно нерагламентирано сметище около него! Преброихме около 20 огромни тръби, от които шурти вода с неизяснен произход! Срам ни е и вече думи не ни останаха, но отпуските свършиха и ние няма да се примирим с това безумие и безхаберие!", пишат членове на "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне".

 

Според жители на квартала проблемът с изливането на отходни води в езерото е открай време, защото там няма канализация, а всеки се спасява със септични ями.

"Под ресторант "Лебеда" имаше навремето едно заведение - "Синият вир" - там винаги е миришело на фекалии. След това построиха блокове, но те и до ден днешен са празни, защото никой не иска да живее сред такава смрад", разказа пред TrafficNews Катя Попова, родена и израснала в Панчарево.

По думите ѝ, за езерото никой никога не се е грижел, нито някога е почиствано.

Преди години на това място са били зеленчуковите градини на жителите на Панчарево и Кокаляне, а през 50-те е решено да се прави язовир, дори е издигната една стена. Но в крайна сметка и това не се случва. Имало е място, предвидено за плаж, но тъй като не се поддържа, там никой не ходи. "Езерото се превърна в блато, кой ще плува в септична яма", коментира още Катя Попова.

По думите ѝ, вонята идва и от тръбата с минерална вода, която мирише на сяра и също се излива в Панчарево. Част от нея захранва банята, ползва се и в басейна "Корали". За циганите пък това е пералня на открито, която те редовно ползват.

"За Панчарево могат да се направят много неща, но трябва воля. А досега никой районен кмет не е имал такава", казва още Катя Попова.

 

България

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Катастрофата Фандъкова! >> „Джи Пи груп” започна монтаж на „Славейков” на пейки от 8 922 лв. за брой

Да свалим техните маски!

Гражданско движение "ДНЕС": Кой контролира у нас изпитвателните лаборатории, които определят качеството на водата?

За нас боклука..., за общинари и управници – милионите!

Абсурдно закъснелите мерки!

Гарван гарвану око не вади!

 

 

 

 

 


113300