Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "НАЙ-УСПЕШНОТО ОТ ДН...

"НАЙ-УСПЕШНОТО ОТ ДНЕС ЗА 2014 г.": „ДНЕС” – Видин се включи в новоучредения Обществен съвет за развитие на област ВидинВъв Видин се проведе обществена дискусия с представители на неправителствени организации от града. На събитието се учреди „Обществен съвет за развитие на област Видин”, като в учредяването взеха участие 18 неправителствени организации, сред които и Гражданско движение „ДНЕС”. 

По време на обсъждането участниците изложиха  проблемите,  които ги съпътсват в осъществяваната от тях дейност. Разискваха се важни въпроси за град Видин, като водещите теми бяха състоянието на пътната и железопътна инфраструктура на трасето Видин – София, част от Европейски коридор номер 4. Обсъдени бяха и възможностите за кандидатстване с различни проекти за финансиране инициативи на НПО организациите, трансграничното сътрудничество между България, Румъния и Сърбия и др. Народният представител Иван Иванов от АБВ, който присъства на обсъждането, заяви своето намерение за обединяване на усилята на всички граждански организации в подкрепа на разкриването на филиал на Висше учебно заведение, като основен приоритет за борба срещу демографския срив в града и се ангажира още в близките дни да проведе работни срещи с институциите инащи отношение към решаването на този въпрос. 

Представителите на ГД „ДНЕС” споделиха мнения против задължителната такса за преминаване на мост „Нова Европа”, като се показа готовност за сезиране на компетентните органи за отмяната й за граждани на двата гранични града - Видин и Калафат през почивните дни. Народният представител сподели с учредителите на „Обществен съвет за развитие на област Видин” идеята за създаване на Агенция за развитие на Северозападен регион с център град Видин, като необходима мярка за икономическия напредък в областта.  По време на дискусията бе обсъден и проблемът, свързан с Митница – Видин, който бе определен за приоритетен заради геостратегическото място на Видин на европейската карта и предстоящето закриване на териториалното подразделение. Напомняме, че в тази връзка  „ДНЕС” – Видин изпрати протестно писмо до Председателството на Европейската комисия и държавните институции срещу закриването на митницата в града

Участниците приеха заседанията на Обществения съвет за развитие на област Видин да се провеждат веднъж на два месеца. По предложение на представителите на НПО се постигна съгласие на следващите заседания да участват всички народни представители, избрани от видинския избирателен район. 

Източник: вестник НИЕ и ДНЕС-Видин 

Снимка – в. НИЕ


2259