Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / "Овча купел" събира ...

"Овча купел" събира подписи срещу предложения на ФандъковаЖители на столичния район "Овча купел" събират подписи под протест срещу решението на столичния кмет Йорданка Фандъкова да замрази ремонта на ул. "Народно хоро" в квартала и на реконструкцията на минералната баня в Горна баня. В четвъртък кметът обяви, че заради кризата внася предложение за актуализиране на бюджета на София, които ще се гласуват от Столичния общински съвет на 30 април. Част от мерките са спиране и намаляване на финансирането за различни обекти, сред които и на двата на територията на "Овча купел". Живеещите там обаче смятат, че улица "Народно хоро" е в твърде лошо състояние и че това не позволява ново отлагане на ремонта й. "Улицата е една от най-важните пътни артерии в „Овча купел“Тя свързва бул. „Овча купел“, единствения парк в района, Нов български университет, Националната следствена служба, НСУ София и др. Към настоящия момент улицата е в състояние, което я прави особено трудна за използване: настилката е амортизирана и осеяна с дупки. Тротоари почти липсват. Това я прави опасна за пешеходци, особено на фона на занижения контрол на органите на реда", се казва в текста на петицията, публикувана в сайта Peticiq.com. До момента под нея са се подписали около 500 души. "Настояваме рехабилитацията на ул. „Народно хоро“ да остане в капиталовата програма на Столична община за 2020 г., като бъдат изпълнени исканията на районния кмет за реализация по регулация – с непрекъснати тротоари и подземно окабеляване", пишат жителите на "Овча купел". Те припомнят, че Столична община от години обещава този проект да бъде осъществен.  "Тази реторика се активира особено мощно по време на предизборни кампании", смятат гражданите.

Те настояват изпълнението на ремонта на банята в района също да не се отлага. "Сградата е паметник на културата с местно значение. Поради нехайство или липса на професионализъм не едно и две здания с подобен статут вече са в историята. Бихме искали съдбата на една от нашите бани да не последва нелеката участ на „Двойната къща“, Царските конюшни, складовете на Кудоглу в Пловдив и други, чиято символична стойност надминава дори най-дългия кметски мандат", изброяват хората в "Овча купел".

Кметът на райна Ангел Стефанов също е подкрепил подписката на съкварталците си. "Подпишете петицията! Покажете, че не сте безразлични към случващото се! Благодаря на Гражданския съвет на район "Овча купел" за инициативата по създаването й! Петицията ще бъде входирана официално в Столична община преди заседанието на общинския съвет, на което ще се гласува предложението за отпадане на ремонта на ул.„Народно хоро“ и банята в Горна баня. Нека заедно преборим неглижирането на района ни!", призова Стефанов във "Фейсбук".

 

Преди дни Фандъкова обясни отпадането на улицата от инвестиционната програма на общината с изрично настояване на Ангелов за препроектиране на обекта. Той отговори, че кметът на града манипулира думите му. "Никога не съм искал проектът за рехабилитация на улица „Народно хоро“ да бъде спиран. Напротив, дори с оглед на затруднената ситуация, се съгласих да се извърши поетапно, но държах да започне възможно най-скоро. Знаем, че „ремонт на ремонта“ е любимото упражнение напоследък в Столична община. Затова поисках изграждането на ул. „Народно хоро“ да се изпълни качествено - с непрекъснати тротоари от двете й страни и положени подземно кабели, както е във всеки европейски град, а не висящи отгоре като в някоя махала, както е проектирано", коментира кметът, който е представител на опозицията "Демократична България". 

 


Източник: https://www.segabg.com/124948