Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / "Жълтите жилетки" въ...

"Жълтите жилетки" във Франция призовават за нови протести на 1 декември"Жълтите жилетки" призовават да се премине към трето действие от техните протести с демонстрации на 1 декември в Париж на "Шан-з-Елизе", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Те отново ще настояват правителството "да отмени данъците върху горивата" и заплашват, че ако това не стане, ще накарат президента Еманюел Макрон "да подаде оставка".

Броят на пострадалите при протестните акции вчера срещу по-високите налози на горивата във Франция нарасна до 30 души, съобщи парижката полиция.

Над 100 души са били задържани по подозрения в участие в безредици, които продължиха на "Шан-з-Елизе" до късно вечерта. Според данни на полицията в демонстрациите снощи са участвали 8000 души, от които 5000 - на "Шан-з-Елизе".

Преди време френските власти съобщиха, че от 1 януари 2019 година цената на бензина ще се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6,5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект. Премиерът Едуар Филип каза, че правителството твърдо е решено да отстоява този данък въпреки всякакви протести.

 

Източник:https://www.24chasa.bg/


82417