Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / “ДНЕС” – Габрово осп...
“ДНЕС” – Габрово оспорват такса “смет” в съда

“ДНЕС” – Габрово оспорват такса “смет” в съдаГражданско движение “ДНЕС” – Габрово са внесли на 3-ти януари оспорване на такса “битови отпадъци” в Габровския Административен съд. Това сподели пред габровски медии областният координатор на движението Анатолий Антов. Оспорването в Съда е било внесено от адвокат Николай Христов, според който с това им действие не се обявява война на Общината, а се защитават интересите на общността.

“Има два режима формиране на таксата – за търговските субекти (фирмите) и за нас (гражданите). Смисълът е, че ние плащаме и то указа се не малка част от местния бюджет под формата на такса “смет”. Не данък “Недвижими имоти”, а такса “смет”. Тя е истински обременяващото, дори бих казал извънредно сериозно бреме за местните хора. Оспорваме т.1 от ал.1 на чл.15 на Наредбата за администриране на таксата на местните битови услуги. Считаме, че начинът, по който е изчислявана за гражданите е дискриминиращ спрямо тях в сравнение с фирмите. Ние подехме тази инициатива, не за да тормозим Общината, а за да намерим едно взаимно приемливо решение за граждани и Община. Нямаше да започнем обжалването, ако не считахме, че има по-добри решения, които ще се опитаме да предложим. Не е приятно, че Административният съд в Габрово ще влезе в ролята на арбитър за спора между общинската администрация и общността, но ако няма друга възможност, нека изчерпим и тази”, каза адвокат Христов, който също присъства на срещата с журналистите.

От “ДНЕС” – Габрово вярват, че ще бъде намерено взаимно изгодно решение. “Какво пречеше на Община Габрово след внасянето на подписката ни за формиране на такса “смет”, проведена през месец септември в нашия град, да бъдем поканени да ни убедят, че правилният начин е точка 1, а не точка 2, след което заедно с тях да излезем и да кажем на тези, които положиха подписите си в тази подписка. Просто процедурата в Габрово не се спазва, не се чува гражданинът. Има едно мегаломанско виждане в това, че управляващите са прави и просторното интервю на зам.-кмета Кунев в габровски всекидневник показва точно това”, допълни към казаното координаторът на движението Анатолий Антов.

Източник: gabrovonews.bg


203