Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / “ДНЕС”-Габрово апели...
“ДНЕС”-Габрово апелира за достъпна социална и инфраструктурна среда

“ДНЕС”-Габрово апелира за достъпна социална и инфраструктурна средаОбластният координатор на Гражданско движение “ДНЕС” – Габрово Анатолий Антов разпространи в местните медии поредното писмо на движението, адресирано до кмета Таня Христова и председателя на Общинския съвет Николай Сираков, във връзка с това, какво конкретно предлагат на кметската администрация за адаптирането на социалната и инфраструктурната среда към нуждите на хората в неравностойно положение в нашия град.

Във връзка с националната доброволческа инициатива на движението “ДНЕС помага” и съвместната им работа с хората в неравностойно положение в Габрово, са се очертали някои проблеми, за които се апелира да бъдат отстраните в най-скоро време. В писмото пише конкретно:

“Адаптиране на всички подлези към нуждите на хората в неравностойно положение, като същите да се приспособят по надлежния начин спрямо стандартите и изискванията на ЕС. След ред разговори и срещи с тях, това се оказа един от болните проблеми на съсловието. Обръщаме особено внимание на подлеза при „Дом на хумора и сатирата“, който не само плаче за ремонт, но е и опасен към момента за здравето на преминаващите там.

Поставяне на светофари и звукова сигнализация на възлови за тези хора места като на ул.“Брянска“ – между сватбената агенция и бившата Консултативна поликлиника, на ул.“Стефан Караджа“ – между бившата Консултативна поликлиника и магазин „Нивен“, на ул.“Н.Василиади“ – между „Дом на хумора и сатирата“ и паркинга към него, на бул.“Априлов“ – срещу „Сев Брокерс“, като там липсва само звукова сигнализация. Същата липсва и на кръстовището на Лъвов мост, на Шиваров мост, където движението е изключително интензивно и шофьорите не дават предимство на гражданите, на ул.“Брянска“ /срещу гарата/ и на други възлови места, които ние и те със сигурност ще пропуснем  да споменем сега.

Приспособяване на всички етажи на сградата на Община Габрово към изискванията на тези хора, тъй като по техните думи само от партера до първия етаж могат да се придвижват безпроблемно. По останалите етажи те не могат да се домогнат, освен ако не ги носят на ръце.

Като гражданско движение стоящо близко до хората и помагащо с доброволци  през тези тежки месеци на хората в неравностойно положение, апелираме да направите всичко възможно в най-кратък срок да създадете необходимата достъпна социална и инфраструктурна среда според европейските изисквания и с това да стоплите техните сърца”, се казва още в писмото.

Източник: Габрово нюз


47