Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ”Маркет ЛИНКС”: За 5...
”Маркет ЛИНКС”: За 57% от българите процедурата за избор на Главен прокурор е опорочена

”Маркет ЛИНКС”: За 57% от българите процедурата за избор на Главен прокурор е опороченаЗа 57% от участвалите в допитването процедура само с един кандидат за главен прокурор е опорочена, а 15 на сто са на обратното мнение. 37% не могат да преценят.

Това показват данните от Съвместно национално-представително проучване на bTV и Маркет ЛИНКС, проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.


По-малко от половината хора у нас смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра. 47 на сто от анкетираните са на мнение, че процедурата се нуждае от промяна, а едва 16 на сто смятат, че тя е достатъчно добра.


В същото време, 3 пъти повече са тези, които одобряват изнасянето в медиите, на доказателства по текущи дела от висок обществен интерес. 54 на сто от анкетираните одобряват тази практика, 18 на сто са на противоположното мнение, а 28 не могат да преценят.

 

Има криза на доверието в институциите. Най-ниско то е в Народното събрание. Непосредствено след изборите юли-август, доверието след изборите се повишава. Това дава насоката да заключим, че има сериозна криза в доверието. Това заяви социологът Добромир Живков от Маркет линкс пред bTV.


Гражданите очакват повече прозрачност. Това показва, че интересите им са защитени и ни показва, че институциите работят. Дали ще се стигне до спад на рейтинга на прокуратурата зависи от това как ще работи тя оттук нататък, обобщават от Маркет линкс.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Хиляди на протест срещу Гешев, жива верига около парламента

Мъже в черно притесняват протестиращите срещу номинацията на Иван Гешев, очакват се безредици

Протести против и в подкрепа на Иван Гешев за главен прокурор

Автобуси с роми потеглиха от Перник за протеста в подкрепа на Иван Гешев

 

 


112220