Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „Да изберем и решим ...
„Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община” - Габрово

„Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община” - ГабровоЦелта на проучването е да се групират основните проблеми на Габрово като се започне от глобалните и се стигне до конкретните. За всеки ще се търси реално решение с помощта на експерти и специалисти. Идеята е инициативата да подкрепи местните управляващи, а не да се конфронтира с тях.

На 01.02.2012 г. се състоя заседание на Областния Координационен Съвет на ГД "ДНЕС" в Габрово. 

На него присъстваха представители от неправителствена организация от Севлиево за да се запознаят с целите и инициативите на движението с цел учредявана на структура в града. На КС присъства и г-н Сл. Колов, регионален представител от София, който подробна разясни идеите и целите на движението и призова да се отстояват гражданските позиции. Рационални изказвания направиха и г-н Анатолий Антов - Областен координатор за Габровска област и членовете на КС - Янка Тотева, Детелина Венкова и Митко Лилов. По ред правни въпроси се изказа и адвоката на ДНЕС и общински координатор за Трявна - Николай Колев. Разисквания имаше и по новата инициатива на ДНЕС "Да изберем и решим заедно проблемите на нашата община".  

В Ритуалната зала на Община Габрово се проведе публичното обсъждане на отчета за изпълнението на Бюджет 2011г., както и Проекто-бюджет за 2012г. На обсъждането присъстваха граждани, граждански организации и служители от общината.  От страна на Гражданско движение „ДНЕС“ събитието уважиха Анатолий Антов – областен координатор на движението и Янка Тотева – член на КС. Мероприятието беше открито от кмета на Габрово Таня Христова, която направи кратко експозе върху миналия бюджет и очерта финансовите параметри на новия. Основното което се разбра е, че Общината ще разчита на външно финансиране и на постъпленията от данъци и такси. От ГД „ДНЕС“ въпроси зададоха и г-н Анатолий Антов и г-жа Янка Тотева. Областният координатор на движението  постави три въпроса. Той попита  дали са отделени  средства за асфалтирането на двора на ОУ“Неофит Рилски“ , защо не се поддържа подлеза пред „Дома на хумора и сатирата“, който е в отвратително състояние и ще има ли промяна в таксите и данъците в общината. На тези въпроси отговори зам.-кмета  Савчев. По първия въпрос според зам.-кмета са заделени 40 000лева за дренаж и преасфалтиране на част от двора, като точните му думи бяха „въпрос на разчет“. На второто питане инж. Савчев даде отговор, че ще се ремонтира подлеза с по здрави материали, които да не се поддават на външен натиск и ще се оправят скоро поставените табели по спирките. Относно третия отговор – въпрос „на дискусия е увел


1620