Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС" – Кюстендил и...
„ДНЕС

„ДНЕС" – Кюстендил и Бобошево разрешават проблемите на хоратаНа съвместното съвещание между Общинските координатори и членовете на КС на „ДНЕС“-Кюстендил бяхме запознати с проблем в Община Бобошево. 

Вълко Виделов е работил като общ работник на 4 часа към Община Бобошево. Претърпява катастрофа, вследствие на което е с 95% инвалидност, поради което не може да изпълнява задълженията си и бива уволнен, като работодателят не е изчакал влизането в сила на решението на ТЕЛК и без да е спазено едномесечното предизвестие. При уволнението са направени редица нарушения, вследствие на което той губи срока за регистрация на борсата, поради което е заведено дело за изплащане на обезщетения и е спечелено. В момента е в ход второ дело за претърпени щети, поради закъсняло връчване на заповедта и невъзможност да се регистрира на борсата, в резултат на което губи 12 месечното обезщетение при безработица. 

Главната счетоводителка на общината отказва да изплати полагащите се обезщетения, въпреки съдебното решение, като отговаря на г-н Виделов, че когато иска тогава ще ги изплати. По случая работеше общинският координатор на „ДНЕС“ в Бобошево Даниела Ценова. Въпреки нейните усилия, случаят не намери разрешение. Абсурдността на ситуацията идва оттам, че гл. счетоводителка мотивира неплащането на присъдените от съда обезщетения с мотива, че г-н Виделов не може да докаже дали са му платени, като игнорира факта, че общината няма как да докаже, че е изпълнила влязлото в сила съдебно решение. След като бяхме сигнализирани, проблемът се пое от Ася Марушкина – член на КС на „ДНЕС“-Кюстендил. Беше проведен разговор с г-жа Шиникова гл. счетоводител на Община Бобошево, в който бяха разяснен нарушенията, които допуска включително и дискриминационно отношение към хората с увреждания. Изявена беше готовност от наша страна да отидем на място за решаване на проблема. В резултат на нашите действия, беше поет ангажимент от г-жа Шиникова дължимите суми по обезщетението да бъдат преведени. 

На 03.09.2012 г. получихме обаждане от Общинския координатор на Община Бобошево, в което ни уведоми, че дължимите суми са постъпили по сметката на г-н Виделов, съгласно поетия ангажимент от Общината и проблемът е решен.


1008