Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ – Перник, на ...
„ДНЕС“ – Перник, на среща с представители на местните средства за масова информация, ги запознава с резултатите от инициативата „ДНЕС помагаме! ДНЕС алармираме!“

„ДНЕС“ – Перник, на среща с представители на местните средства за масова информация, ги запознава с резултатите от инициативата „ДНЕС помагаме! ДНЕС алармираме!“В деня след изборите в приемната на Гражданско движение „ДНЕС“, гр.Перник,  ул.“Св.Св.Кирил и Методий“ № 31, на среща с представители на местните средства за масова информация, се проведе брифинг  на тема „Резултати от националната доброволческа инициатива „ДНЕС ПОМАГАМЕ! ДНЕС АЛАРМИРАМЕ!”.

 

На брифинга Георги Първанов – координатор на доброволците на “ДНЕС” за гр.Перник запозна медиите, че Движение за национално единство и спасение „ДНЕС” за пореден път проведе своята национална доброволческа кампания “ДНЕС ПОМАГА”. С кампанията се цели оказването на съдействие на трудно подвижни и самотни възрастни хора, както и на гражданите с физически и зрителни увреждания, да се придвижат безпрепятствено до избирателните си секции, подчерта областният координатор. През изборния ден 302 доброволци са  се отзовали на призива на Гражданско движение „ДНЕС” и са дошли с личните си автомобили в гражданските приемни на Движението в цялата страна да помагат на трудно подвижни граждани, като ги придружат до секциите за гласуване. За община Перник трима доброволци са се отзовали на този призива на Движение „ДНЕС” и с личните си автомобили са осигурили на трудно подвижни самотни възрастни хора и граждани с опорно двигателни и зрителни проблеми в общината безплатен превоз до секциите за гласуване на изборите за представители в Европейския парламент от Република България.

 

Отчетено бе, че към 18 часа на 25.05.2014г. 568 граждани с опорно-двигателни и зрителни проблеми и трудно подвижни самотни възрастни хора от цялата страна се възползваха от организираната от „ДНЕС” безвъзмездна помощ, за да  упражнят правото си да гласуват в изборите за Европейски парламент. Постъпилите обаждания за транспортна помощ към 18 ч. са общо 607. За община Перник те са 6 лица от общо заявените 7.

 

На телефоните в приемните на „ДНЕС” към 18.00 ч. са постъпили 91 сигнала за  нарушения на изборния процес.

 

Основните констатации на наблюдателите на „ДНЕС” са, че в по-голямата част от избирателните секции в цялата страна липсват копирни машини или консумативи за тях и поради тази причина не могат да вземат копие от протоколите.

 

Сред по-открояващите се сигнали, постъпили на горещия телефон на „ДНЕС”, са:

-                    Монтана, в 12 СИК на гласоподавател неволно се е включил високоговорителят на мобилния телефон и се е чуло как е агитиран да гласува за „България без цензура”. Бюлетината му е обявена за невалидна. Случаят е предаден на РИК и ЦИК. На мястото вече има и журналисти.

-                    Монтана, 46 СИК – застъпник е снимал с мобилен телефон влизащите да гласуват; след направена забележка от страна на комисията и наблюдателите, той е побягнал.

-                    Бургас – застъпник е проверявал личните карти на влизащите гласоподаватели;

-                    с. Горан, обл. Ловеч – в центъра на селото активисти на „Атака” са раздавали консерви, боб, брашно и други хранителни продукти на хората от селото.

-                    Габрово – в няколко секции урните са били без задължителната запечатваща лепенка. След забележка от страна на наблюдател на „ДНЕС”, урните са били запечатани;

 

Всички сигнали за нередности и нарушения са предадени на съответната РИК и в ЦИК.

 

Изтъкнато бе, че в приемната на Гражданско движение “ДНЕС” – Перник, не са постъпили сигнали за нарушения на процеса на гласуване.

 

В края на брифинга на всички журналисти бяха предоставени следните материали:

1. Националната доброволческа инициатива ДНЕС ПОМАГАМЕ! ДНЕС АЛАРМИРАМЕ!” за цялата страна.

2. Националната доброволческа инициатива ДНЕС ПОМАГАМЕ! ДНЕС АЛАРМИРАМЕ!” за община Перник.

 

Информацията бе предоставена на репортера на ТВ “Кракра” – Даниела Аризанова, Милена Грозданова от “Pernik Today”, Ели Ташева от “Градски вестник”, Светлана Стоименова – mirogled.com, Станислава Антова от Общинско радио – Перник, Красимира Стоименова – в-к “Вяра”  и Зоя Иванова – в-к “Съперник”.

 

От страна на доброволците на Движение „ДНЕС“ – гр.Перник в срещата с местните средства за масова информация участваха: Георги Първанов  – областен координатор за гр. Перник и членовете на Координационния съвет Симеон Симеонов,  Даниела Тронкова и Красимира Василева.


1417