Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ кани министър...
„ДНЕС“ кани министър Анелия Клисарова във Видин, очаква разрешаване на проблемите на града и областта и реализирането на една стара мечта

„ДНЕС“ кани министър Анелия Клисарова във Видин, очаква разрешаване на проблемите на града и областта и реализирането на една стара мечтаДвижение „ДНЕС” и две други граждански движения – „Видин“ и „Аз обичам Видин“ изпратиха писмо до проф. д-р Анелия Клисарова, министър на образованието и науката, с което я канят на среща с представители на видинското гражданство по повод настоящи и бъдещи действия на повереното й министерство за подобряване на икономическото състояние на областта.

Набелязани са конкретни теми за дискусия: 

  • Създаване или дислокация на пълнокръвно ВУЗ в гр. Видин; 
  • Възстановяване на спортното училище в гр. Видин; 
  • Разкриване  на нови специалности в професионалните гимназии, свързани перспективите за развитие  на регион Видин;
  • Преобразуване на СОУ "Св.св. Кирил и Митодий" в държавно средно хореографско училище; 

В центъра на дискусията, обаче, гражданите на крайдунавския град се надяват да е една стара тяхна мечта - откриването на Евро-швейцарски технически университет във Видин. 

Летописът на тази мечта е меко казано любопитен, с леко криминален привкус. 

Първи опит за реализирането й се прави от Сдружение „Международен Евро-швейцарски технически университет” – Видин с управител проф. Волфганг Кюне през 2005 г., но акредитацията е отказана. 

Стига се до 8 февруари 2008 г. и втория опит. Проф. Волфганг Кюнел е избран за Президент на Еврошвейцарски технически университет.

Учредителите са:

 

  • Видинска Св. Митрополия
  • Сдружение с нестопанска цел в обществена полза / учредители са : Областна администрация – Видин, Монтана, Враца,-  Община Видин /
  • Д-р Диитер Флеминг – бивш гл. секретар на Берлин
  • Проф. Хартмут Фрей
  • Проф. Кюнел 

 

Вторият проект получава съгласието на две комисии и отказа на НАОА /Национална агенциа по оценка и акредитеция/ - София. Решението е атакувано в съда от сдружението и е отпаднало. 

Следва поредния нерегламентиран отказ / девет месеца мълчание и след това произнасяне „против” – несъобразено с решението на съда/. Причината е проста. Поискан е подкуп – скромните 60 000 €.  

Сумата е отказана. И акредитацията е отказана. 

Следват жалби до председателя на предишното Народно събрание Цецка Цачева, до тогавашния премиер Бойко Борисов и до президента Росен Плевнелиев. 

Тези жалби са без последствие и отговор. Но мечтата си остава!


182