Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ стартира подп...
„ДНЕС“ стартира подписка за отмяна на новите правила за „синя зона“ в София

„ДНЕС“ стартира подписка за отмяна на новите правила за „синя зона“ в СофияДвижение „ДНЕС“ стартира подписка за отмяна на новите правила за т.нар. „синя зона“ в София и се присъединява към искането за референдум за прекратяване на концесионния договор със „Софийска вода” АД за ВиК-системата на Столична община.

Това обявиха на пресконференция днес, 16 юли 2012 г., Анжелика Цокова – член на Координационния съвет на „ДНЕС“ и Георги Христов – експерт на движението.

Според „ДНЕС“ Наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху обикновените хора, без да решава проблема с паркирането. Тя не е съобразена с покупателната способност на гражданите и нарушава множество закони, вкл. Закона за обществените поръчки, Закона за общинската собственост, Закона за местните данъци и такси, Закона за движение по пътищата, Закона за нормативните актове.

С въведените чрез наредбата серия от дискриминационни условия се нарушава и Конституцията на Р България“, заяви Анжелика Цокова. Като пример в това отношение тя посочи въведените преференции само на живеещите по постоянен адрес, като се изключват тези по настоящ адрес, а по Конституция и едните, и другите имат еднакви права. Дискриминационно е и право на преференциално паркиране да се прилага само за един автомобил на жилище, а за всеки следващ да се налага „наказателна“, тройно по-висока такса. „Нарушено е и конституционното право на гражданите на равен достъп до публични услуги и е въведена дискриминация по имуществен признак чрез различни размери на местните такси за различните потребители, както и чрез т.нар. „Служебен абонамент“, каза още Цокова.

Според нея, цените за паркиране и репатриране с т.нар. „паяк“ не отговарят на направените разходи за предоставяната услуга, каквото е изискването на Закона за местните данъци и такси. СОС не може да обоснове 200-300 процента увеличение на административните и материално-техническите разходи за услугата. Например, спорно е дали разходите за репатриране с „паяк“ възлизат на 60 лв. По аналогичен начин стоят нещата с поставянето на т.нар. „скоба“ и с винетните стикери за живеещите в центъра. Освен това, е спорна базата, върху която се калкулира това увеличение, тъй като не е направена финансова обосновка на разходите за услугата, а не трябва да се забравя, че такова е изискването на Закона за нормативните актове.

Нарушен е и Законът за обществените поръчки, тъй като дейностите по организация на паркирането са неправомерно възложени на „Градска мобилност” ЕООД без процедура за възлагане на обществена поръчка. А чрез т.нар. „Служебен абонамент” се нарушава Законът за общинската собственост, тъй като без търг или конкурс се отдава под наем публична общинска собственост, каквато са улиците и площадите. „Настояваме за публичен отчет за дейността на фирма „Градска мобилност“ (бивша „Паркинги и гаражи“). Това, че фирмата е общинска, не променя факта, че тя е търговско дружество, регистрирано по Търговския закон, както всички останали търговци. Редно е редно да й се възлагат функции след честно състезание с други фирми, за да се гарантира конкуренция и обосновани цени“, заяви А. Цокова.

Движение „ДНЕС“ настоява, преди да въвежда нови, драстично по-високи цени за паркиране, общината да организира бърз и чист градски транспорт, вкл. метро във всички посоки на града, да изгради обществени паркинги на достъпна цена, да осигури правилно организиран трафик, вкл. чрез електронна трафик-система, и да освободи паркингите от негодните за управление автомобили. „Знае ли общината какъв е броят на заетите от подобни „автомобили“ паркоместа и не смята ли, че е крайно време да спаси града от тях? Защо продължават да се издават разрешителни за строеж, без да са осигурени от инвеститорите нужният брой паркоместа или пък наличните гаражи към сградите са превърнати в магазини? Докога общински паркинги ще се отдават срещу смешни наеми, срещу което ще плащаме непосилно високи такси за престой? Тези паркинги са построени с парите на софиянци и трябва да бъдат ползвани от софиянци, а не да пълнят нечии каси и джобове!“, категорична бе Анжелика Цокова.

Тя призова столичани и гостите на София да се включат в инициираната от „ДНЕС“ подписка срещу наредбата за „синя зона“. Подписката стартира от днес, 16 юли, и ще продължи до края на м. Август, а пунктовете за събиране на подписи са обявени на сайта на движението – www.dnes-bg.org. Подписката в онлайн вариант е публикувана на адрес http://www.peticiq.com/antisinqzona.

Разчитаме на подкрепата на столичани и гостите на столицата, за да не допуснем за пореден път администрацията да потъпква законите на страната и правата на хората, от чиито данъци и такси се издържа!“, каза А. Цокова. Тя припомни, че на 4 юни т. г. Движение „ДНЕС“ внесе съдебен иск в Административен съд - София-град за отмяна на Наредбата. „При положително решение на съда, в каквото не се съмняваме, общината ще трябва да компенсира гражданите за неправомерно надвзетите суми. Това ще доведе до хаос в общинските финанси. За да не се стига до такова развитие, настояваме СОС да замрази влизането на наредбата в сила до произнасянето на съда!“, каза още Анжелика Цокова.

Що се отнася до концесията на „Софийска вода“ АД, Анжелика Цокова информира, че Координационният съвет на „ДНЕС“ е взел решение да подкрепи подписката, инициирана от ВМРО, тъй като през последната година и половина в приемната на движението са постъпили десетки сигнали и оплаквания от граждани за некоректно поведение от страна на концесионера към неговите потребители. „Това ни накара да направим съответните проучвания, които ни доведоха до извода, че действително този концесионен договор трябва да бъде прекратен. Плановете ни да предприемем стъпки в посока искане за прекратяване на концесията бяха изпреварени от партия ВМРО, които стартираха подписка, напълно съвпадаща с интереса и на нашите членове и симпатизанти. В това няма нищо лошо! Напротив, радваме се, че понякога (макар и не често!) дневният ред на политиците съвпада с този на гражданското общество, част от което е и „ДНЕС“, каза Анжелика Цокова. Според нея, проблемите на хората нямат политически цвят и „ДНЕС“ като гражданско движение е готово да подкрепи всяка инициатива, независимо коя политическа сила или неправителствена организация стои зад нея. „Когато една партия или неправителствена организация застава на страната на гражданите в битката срещу монополите, „ДНЕС“ ще застане на същата страна!“, категорична бе Цокова.

Експертът на „ДНЕС“ Георги Христов подчерта, че при отчетени от „Софийска вода“ милиони левове инвестиции, които се начисляват към цената на водата за столичани, процентът на загуби на вода по ВиК-мрежата е спаднал с нищожните 3-4 пункта, откакто е сключен концесионният договор. „За град като София допустимият процент загуби на вода по мрежата е около 44. През 1969 г. загубите са били 30%, през 1999 г. (когато е подписан концесионният договор) те са били 63-64%, а в момента са 60%“, коментира Христов. Той подчерта, че само за периода 2005-2009 г. цената на водата в София е скочила с 80%! Вследствие от това незаконосъобразно и необосновано икономически увеличение „Софийска вода“ АД е ощетила столичани с над 90 млн.лв.!

Ето защо, „ДНЕС“ настоява за:

  1. Прекратяване на концесията на „Софийска вода“ АД;
  2. Публично да бъдат оповестени резултатите от одита за изпълнение на условията по договора между СОС и концесионера;
  3. Експертиза относно реалността на направените инвестиции в подобряване състоянието на мрежата;
  4. Ясен отговор на какво се дължи изключително ниският процент намаление на загубите.

Софиянци не трябва повече да плащат за загубите на вода и зле поддържаната инфраструктура! Оказва се, че монополите са недосегаеми и ДКЕВР, вместо да ги контролира, ги толерира и се явява техен говорител. Като граждани, като избиратели, имаме право да упражняваме контрол, да знаем за какво плащаме и на какво основание. Искаме парите, които плащаме, да остават в нашата община, за нуждите на нашия град, а не да изтичат в чужбина чрез прехвалените чужди инвеститори, които със сигурност са „чужди“, но не е сигурно дали са „инвеститори“, заявиха представителите на „ДНЕС“. Те призоваха столичани активно да се включат в подписката от инициативата „Водата в обществени ръце“. Това може да стане на пунктовете на „ДНЕС“, където ще се събират подписи срещу наредбата за „синя зона“.

Участниците в пресконференцията поеха ангажимент да информират своевременно за резултатите от предприетите действия – и срещу Наредбата за организация на движението в София, и срещу концесията за столичната ВиК-мрежа.


87