Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ участва в раб...
„ДНЕС“ участва в работна среща в Народното събрание на тема измененията в Закона за защита на конкуренцията

„ДНЕС“ участва в работна среща в Народното събрание на тема измененията в Закона за защита на конкуренциятаНа 26.02.2014 в зала „Изток“ в Народното събрание се проведе работна среща на тема измененията в Закона за защита на конкуренцията. Присъстваха народни представители, представители на Министерския съвет от кабинета на зам.министър-председателя г-жа Бобева, представители на Министерство на икономиката и енергетиката, Представители на Комисията за защита на потребителите, представители на браншови и работодателски организации, граждански организации и на Обществения съвет към комисията.

От Гражданско движение "ДНЕС" присъстваха г-жа Анжелика Цокова, г-жа Петкана Иванова и г-н Атанас Кацарчев.

Г-жа Мая Манолова откри дискусията и даде думата на народния представител г-жа Корнелия Нинова, която да представи основните акценти в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията. В началото на изложението си тя съобщи, че работната група се е запознала и с действащите в страните-членки подобни закони.

Със законопроекта се дава определение на „значителна пазарна сила“. Така всяко лице или лица, които попадат в хипотезата „значителна пазарна сила“ трябва да спазват законовите изисквания за прозрачни търговски отношения с доставчиците си. Предвиждат се мерки за защита на производителите по отношение на цени, количества, срокове на годност, непродадена продукция и др. Съществено е задължението на търговските вериги да обявяват публично общите условия и типовите договори. Допустимото закъснение в плащанията към доставчиците да бъдат максимум до 30 дни.

След това г-жа Мая Манолова предостави думата на държавните институции. Които допълниха детайли във връзка с изготвянето на текстовете.

Представителите на "ДНЕС" попитаха г-жа Нинова „Какви ще бъдат критериите, на които едно лице или лица ще отговарят за да попаднат в обхвата на определението „значителна пазарна сила“? Ако критериите са количествени е едно, ако има и качествени критерии, то не се ли създават предпоставки за субективност? Как ще се прилага определението за група лица?“

Г-жа Нинова обясни, че критериите ще бъдат изготвени от Комисията за защита на конкуренцията.

Движение "ДНЕС" допълни, че когато в закона липсват основни насоки и конкретен времеви срок за създаване и влизане в сила на подзаконовия акт е възможно законът да не може да се прилага и така да минат няколко години.

Друг съществен риск е предоставянето на КЗК на възможността да определя нормативно критериите, което е опасно и е предпоставка за изкривяване на волята на законодателя и за създаване на корупционни практики.

 

27.02.2014

 


372