Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” – Ямбол търси...
„ДНЕС” – Ямбол търси работа и дом за бездомна млада жена

„ДНЕС” – Ямбол търси работа и дом за бездомна млада женаОт няколко месеца доброволците на „ДНЕС” – Ямбол се опитват да помогнат на бездомна жена. Намерили я да спи в обществената тоалетна на приемната на Движението. Стойка Желязкова – областен координатор на „ДНЕС” я приема в свободна стая в жилищния си блок, носи й чай и храна. Но това никак не е достатъчно.

Николинка Миленова е израснала по домове за сираци. От 5 години е без подслон и преживява с по 1–2 лв. на ден. Има завършено средно образование, с диплома на мебелист. Но никъде не я наемат на работа заради мръсния й вид и липсата на адресна регистрация. Бездомната жена иска малко – работа, каквато и да е работа.

Николинка споделя, че няма къде да се изкъпе и като я изпратят някъде от трудовата борса, работодателите не я приемат заради неугледния и мръсен вид. Има право да работи по 14 дни на топли места, но е без адресна регистрация и не може да бъде назначена.

Стойка Желязкова от „ДНЕС” търси и съдействието на Общината, тъй като Николинка е  картотекирана като крайно нуждаеща се от жилище, но от 5 години е на улицата. Не е спирала през това време да си търси правата. „Трети месец Николинка живее като куче. Не може в една тоалетна да живее човек.  Помагам й с каквото мога: топъл чай, вечер й давам храна. Но тома не е достатъчно за едно момиче, за един човек да има такъв живот”, с мъка споделя Стойка Желязкова. Тя се е обърнала и за съдействие към местната телевизия и заедно с редакцията търсият състрадателни и добри хора, които да помогнат на бездомната млада жена с работа и квартира.

Репортаж за бездомната Николинка Миленова - www.dk-tv.com


198