Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” – Кюстендил с...
„ДНЕС” – Кюстендил се включва в кино проект за популяризиране природните ресурси в района

„ДНЕС” – Кюстендил се включва в кино проект за популяризиране природните ресурси в районаДоброволците на организацията на Гражданско движение „ДНЕС” в Кюстендил получиха покана за включване във филмов проект, който да представи природните и културните дадености на Кюстендил и околностите.

 

 

 

Проектът е дело на кинокритика Стоян Петров. Идеята е на проекта е в него да се включат всички институции в града. Като пример се посочват телевизионни сериали от Турция и Германия, които чрез филмовите си сюжети и режисьорски похвати правят реклама на туристически дестинации и културни центрове. За целта Стоян Петров предлага към Община Кюстендил да се създаде административна структура в сферата на киноизкуството. Целта на проекта е да се увеличи притокът на наши и чужди туристи в Кюстендилска област.

 

 

На среща с Координационния съвет на „ДНЕС” – Кюстендил кинокритикът Стоян Петров увери, че проектът му е мащабен и ще бъде от полза не само за Община Кюстендил, но ще има ефект върху цялата област. Доброволците на Движението подкрепят идеята за популяризиране на района и се договориха за дейностите по осъществяването на проекта. Те виждат в него добра възможност за развитието на региона с реализацията на този проект. Това от години е единственият мащабен проект не само за Кюстендил, но и за областта, които би върнал славата на града не само като туристическа дестинация, но и като културно средище.

 

 

Визитна картичка на Стоян Петров

Роден в София, но израснал между живописното с. Врабча - община Трън и природните забележителности на Странджа планина и река Велека край с. Граматиково. Още от дете е свързан с планината Осогово. Запазил великолепни детски спомени за красотите на България, той се спира на древния Кюстендил, за да го прослави по света, като за целта е подготвил екип от всички изискващи се специалисти, съгласно европейските изисквания за осъществяването на проекта. Работил като екскурзовод към Бюрото за младежки туризъм „Орбита”, Бюрото за туризъм „Пирин” и към др. туристически организации. Минава през издателството на Агенция „София-прес” и още се труди и във външно-търговски организации „Балкан-турист”, „Стройимпекс”, „Техноимпекс”. Регистриран е като филмов продуцент в Министерството на културата. Автор е на романа „Лабиринтът на мечтите” – признат за един от най-добрите романи, свързани с прехода. Работи в областта на игралното, телевизионното и серийното кинопроизводство. В областта на документалното кино е изработил проект за 4-сериен документален туристически филм за Кюстендилска област, като първите 2 серии са за Областния център, 3-тата е за селищата в Кюстендилска област, а 4-тата е за извънселищните  забележителности.


979