Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” – Плевен се в...
„ДНЕС” – Плевен се включи в благотворителната инициатива за набиране на средства за деца с увреждания

„ДНЕС” – Плевен се включи в благотворителната инициатива за набиране на средства за деца с уврежданияДоброволците на Гражданско движение „ДНЕС” в Плевен се включиха в благотворителната инициатива „1000 Balkan Charity Challenge“, чрез която се събраха необходимите средства за оборудване на стая за Монтесори терапия за деца с аутизъм в БАЛИЗ-Плевен. Това се разбра при посрещането на участниците в международния благотворителен маратона в Плевен в петък. Основната група е от петима души, но в различните етапи към тях ще се присъединят и още бегачи, така че общият брой на участниците ще е около стотина.

След 750 изминати километра от старта на 1 ноември, участниците бяха посрещнати по стара българска традиция с питка и мед от деца от БАЛИЗ и техните родители. Малчуганите с много ентусиазъм пробягаха заедно с маратонците последните метри от маршрута за деня.

Елена Бонева – областен ккоординатор на Гражданско движение “ДНЕС” за Плевен, подари на децата от БАЛИЗ натурални сокове. Оборудването, предназначено за плевенската организация, ще бъде закупено и доставено до края на годината, обясни плевенчанинът Станислав Георгиев, който е сред главните организатори на проявата.

Маратонците ще изминат общо 1051 километра в Румъния и България в подкрепа на 24 благотворителни каузи – 4 у нас и 20 в Румъния. Те са внимателно подбрани от организаторите и включват критични социални сфери като грижа за деца и възрастни с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти, подкрепа на бедни хора. Една от тях е каузата на БАЛИЗ-Плевен.

Маратонът няма състезателен характер. Той ще завърши на 11 ноември в Букурещ. Даренията за различните каузи се събират чрез специално създадена онлайн платформа в www.1000balkan.com. Българските каузи на маратона могат да бъдат подкрепени и чрез дарителски sms.

 

12.11.2014


1494