Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” – Пловдив съд...
„ДНЕС” – Пловдив съдейства на онкоболен, разиграван от болница

„ДНЕС” – Пловдив съдейства на онкоболен, разиграван от болницаБолница в Пловдив разиграва 81-годишен онкоболен диабетик със сгрешена епикриза.


Според документа Васил Николов бил лекуван 40 дни в здравното заведени, докато всъщност цял месец той лежал на дивана вкъщи.  Докторите твърдят, че са го оперирали, но пациентът категорично отрича от крака му да е рязана мъртва тъкан. Кошмарът му станал реалност, след като джипито спряло да му дава направления, тъй като дядото уж бил още в болница. Затова алармира пред движение „ДНЕС” дъщерята на възрастното семейство – Светлана Николова, която от 20 години живее във Франция. 

Постъпва

На 19 септември старецът постъпил в УМБАЛ „Св. Георги” със силни болки в палеца на левия крак. По думите му се прибрал вкъщи 9 дни по-късно, а в сгрешената епикриза е записано изписване на 28 октомври. Заради този месец, който уж бил в болницата, не можел да вземе направление за специалист и състоянието му рязко се влошило, съобщи съпругата му Мария Нейкова. „Допусната е техническа грешка при отразяване датата на дехоспитализацията на пациента, като вместо 28.09.2012 г. неправилно е отбелязана 28.10.2012 г.”, признават от болницата. Оттам уверяват, че истинската дата на изписване е отразена и в електронната система на здравното заведение. 

В същото време в епикризата на Васил Николов пише, че „некректомията (изрязване на мъртва тъкан) с месна упойка е извършена с протокол №1001 на 28 септември 2012 г.”. Това е денят, в който старецът е изписан, според  отговора на УМБАЛ „Св. Георги”. В епикризата на Васил Николов обаче пише още, че „следоперативният период е гладък”, но на практика той не е бил наблюдаван как се възстановява от леката манипулация. 

Влошаване

В същото време съпругата Мария твърди, че мъжът й се е прибрал у дома на сутринта на 28 септември и недоумява кога точно са му направили некректомията.

„Не са ми цепили пръста, не са ми го пипнали дори. Не са ми слагали месна упойка. Само бях прегледан от невролог и бях на рентген. Включиха ме на системи с антибиотик. Друго не са ми правили. Пуснаха ме да си ходя, без да ми дадат епикриза – получих я две седмици по-късно. Не ми написаха и рецепта за новите лекарства и се наложи да пия старите. Вследствие на това получих кризи, а не можех да взема направление за специалист”, е категоричен Васил Николов. Според съпругата му Мария месецът без лечение е бил кошмарен за Васил.

Източник: Телеграф


1277