Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС” взе участие в...
„ДНЕС” взе участие в дискусията за промени в Закона за частните съдебни изпълнители

„ДНЕС” взе участие в дискусията за промени в Закона за частните съдебни изпълнителиГражданско движение „ДНЕС” се включи в публичната дискусия, относно предлаганите от народния представител Мая Манолова промени в Гражданския процесуален кодекс и Закона за частните съдебни изпълнители, насочени към ограничаване привилегиите на банките, частните съдебни изпълнители, както и защита правата на гражданите. 

Срещата се проведе на 2 април 2015 г. (четвъртък) от 14:30 часа в зала „Запад” в сградата на пл. „Народно събрание” № 2., с участието на народните представители Мая Манолова, Чавдар Георгиев, Кирил Добрев и Филип Попов.

Напомняме, че Гражданско движение „ДНЕС” повече от две години се бори с предложения за законодателни промени и с правни консултации срещу произвола на частните съдебни изпълнители. По инициатива на Гражданско движение „ДНЕС“, Фондация "Център за човешки права" и редица юристи, бе сложено началото на Национална петиция срещу произвола на банките. В петицията се иска отмяна на лобисткия член 417 от ГПК, въведен през 2009-а година. Той не дава възможност на хората да се защитят по надлежния съдебен ред, тъй като получават информация, че са съдени едва с поканата за доброволно изпълнение от ЧСИ. От този член се възползват най-вече банките.

Инициаторите на подписката пристъпиха и към следващата стъпка от борбата си за премахване на лобисткия член 417 от ГПК – внасяне в Европейската комисия  на жалба за нарушаване на основни човешки права, изготвена от Десислава Филипова – експерт по европейско право на Гражданско движение "ДНЕС".


1557