Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „Кауза България” е п...
„Кауза България” е партията, която отвори на 100% листите си за победителите в гражданския вот. Стартираха първите граждански избори в България, организирани от Гражданско движение „ДНЕС“

„Кауза България” е партията, която отвори на 100% листите си за победителите в гражданския вот. Стартираха първите граждански избори в България, организирани от Гражданско движение „ДНЕС“Преди дни Гражданско движение “ДНЕС” изпрати писма до всички партии с искане да осигурят 100% от своите листи за избрани от гражданския вот кандидати. Единствената партия, която откликна на този призив, е “Кауза България”, обявиха днес представители на партията и на движение “ДНЕС” на съвместна пресконференция. „Кауза България“ прие без намеса при подреждането да предостави 100% от листите си на избраните от гражданския вот!“, обяви Анжелика Цокова.

 

“Тъжната, дори бих казала чудовищната, равносметка е – една единствена партия от всички 48 имаше мъжеството да се откаже от възможността да вкара чисто партийни кандидати. Само една партия се осмели да наруши статуквото и да даде възможност на хората реално да участват във властта. Не мога да не видя символика в името на партията - “Кауза България”, коментира Анжелика Цокова от движение „ДНЕС“ в присъствието на популярни личности, членове на движението като проф. Чавдар Николов, Ваня Щерева и Дани Милев.

 

“Кауза България” нямаше как да остане безучастна пред исканията на хората за смяна на старите политически муцуни с нови морални и експертни лица. Решихме да замълчим, за да дадем възможност гражданите да кажат кои са достойните хора и каузи, зад които си струва да застанеш и да отстояваш”, допълни Георги Титюков, председател на партия “Кауза България”.

 

Припомням, че Гражданско движение „ДНЕС“ стартира от 16 часа на 1 април първите по рода си граждански избори за народни представители в България. Гражданските избори ще се провеждат във всички областни градове, както и в общините, където има такова желание от страна на местната общественост. Номинации ще могат да се правят от 1 до 3 април. Вече са сформирани 100 пункта в цялата страна. Локациите вече са обявени във Фейсбук и сайта на „ДНЕС”. Изборите ще се проведат на 4 април в общините и на 5 април в областите, където гражданите сами чрез избор ще подредят листите за съответния Многомандатен избирателен район. 

 

Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент. От Гражданско движение „ДНЕС” заявиха, че нямат политически амбиции и в този смисъл няма да подкрепят на изборите никоя политическа партия.

 

Изрично бе подчертано, че кандидатите за народни представители ще бъдат само и единствено представители на гражданите. Листите са за гражданите, те да си изберат и подредят хората, които имат качества и ще защитават интересите им!

 

За по-добрата организация и провеждане на номинациите и изборите в общините, в които ще има такива, ще се сформират граждански комисии от авторитетни и познати граждани.

 

Номинираните за граждански вот трябва да отговарят на стриктни условия, сред които: да не са осъждани; да не са бивши и настоящи народни представители, министри и зам.-министри, активисти и участващи в ръководни органи на партии, както и сътрудници на бившата ДС.

 

Преброяването на гласовете и подреждането на листите ще става на открити събрания пред всички присъстващи граждани и медии, след това ще се състави и протокол.

 

За да гарантира прозрачността на изборите, “ДНЕС” инициира сформиране на “Борд за гражданско доверие”. За участие в него ще бъдат поканени експерти в различни области на икономическия и обществения живот. Функцията на борда е да съблюдава спазването на демократичните принципи при излъчването на кандидатите за граждански представители в 42-то НС, както и честното и прозрачно провеждане на изборите, които ще определят окончателните кандидати. Експертите започват паралено и подготовка на гражданска платформа, в която гражданите от цялата страна ще могат, чрез приемните на „ДНЕС”, да дават своите идеи и предложения до деня на изборите – 12 май. Предложенията ще бъдат приемани от юристи - доброволци и експертите на движението, които също ще участват в БОРДА.

 

Гражданската платформа ще бъде съставена изцяло на база исканията на хората, като експертите ще ги формулират и прецизират на основание – изпълнимост, родолюбивост, насоченост към интересите на хората, а не на монополите и олигархията. Гражданската платформа ще бъде в основата на политиката и на гражданските листи.

 


3240