Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / „ДНЕС“ иска публиче...
 „ДНЕС“ иска публичен отчет за дейността на „Център за градска мобилност“

„ДНЕС“ иска публичен отчет за дейността на „Център за градска мобилност“„ДНЕС“ НЕ Е ПРОТИВ ЗОНИРАНЕТО, а е против:

 • начина на ценообразуване,
 • непрозрачния начин на управление на общинското дружество,
 • липсата на достатъчно общински паркинги
 • незаконосъобразните и дискриминационни текстове в наредбата 

„Влизането в сила на промените в Наредбата за организация на движение в Столична община няма да спре протестите ни, тъй като не са изчерпани възможностите за нейната промяна или отмяна“. Това казаха на пресконференция днес (3 септември 2012 г.) представителите на Гражданско движение „ДНЕС“ Галя Николова, Анжелика Цокова и Абрахам Бенлиян, както и попмузикантите Дичо и Силвия Кацарова, дошли да изразят подкрепата си за протестите срещу новите правила за паркиране в София.

Участниците в пресконференцията опровергаха твърденията, че има разединение между отделните протестиращи граждани и организации. Те категорично се разграничиха от някои екстремистки, провокативни действия на част от протестиращите и заявиха, че настояват за разумен диалог с общинската администрация. „Нито „ДНЕС“, нито членовете на фейсбук-групата „Не на данък паркинг“ са организирали или призовавали за блокиране на кръстовища, палене на коли и др.под. действия“, каза Галя Николова (член на Координационния съвет на „ДНЕС“). „По време на заседанието на Комисията по транспорт на 27 август т.г. беше направена провокация, която целеше да покаже, че гражданите са разединени и че „не знаят какво искат“. Истината е, че НЕ СМЕ разединени, а исканията ни са ясни, точни, аргументирани, внесени в писмен вид в общината! Хората, които шумно обявиха, че това „не са техните искания“, че „исканията на гражданите са подменени“, го направиха с цел провокация. Факт е, че никой не е виждал исканията на въпросните недоволстващи, докато нашите са надлежно депозирани в деловодството на Столична община“, каза още Галя Николова.

„Представителите на Общината се опитват да опорочат и дискредитират основателния ни протест, като правят неверни внушения и подменят тезите и исканията ни“, казаха още участниците в пресконференцията.

Относно твърдението, че „ДНЕС“ и фейсбук-групата „Не на данък паркинг...“ защитават само интересите на живеещите в центъра на София, категорично бе заявено, че „ДНЕС“ не защитава само определена група софиянци, тъй като проблемът не засяга само живеещите в центъра. Той се отнася и до работещите в центъра, пазаруващите в центъра, гостите на София, т.е. всички, вкл. хората, които идват от съседните населени места, за да работят и трябва да харчат половината си надницата за паркиране. „Когато една наредба противоречи на редица закони, вкл. на Конституцията на РБ, тя не може да е по-малко противозаконна за едни и повече за други граждани. Тя е противозаконна ЗА ВСИЧКИ!“, категорични са от движението.

Относно твърдението, че „ДНЕС” иска пълна отмяна на новите правила за паркиране и не иска София да се разделя на Синя и Зелена зона“, категорично, за пореден път от движението заявяват, че:

„ДНЕС“ не е против зонирането и въвеждането на правила за паркиране! Никой не отрича синята зона като необходимост.

ДНЕС“ е против:

 1. начина, по който се формират цените за съответните услуги,
 2. Непрозрачното управление на общинската фирма „Център за градска мобилност”. Против сме съмнителния начин, по който се управляват приходите от тази дейност;
 3. липсата на достатъчно общински паркинги с достъпни цени;
 4. множеството дискриминационни и противозаконни текстове в наредбата.

„ДНЕС“ не е против правилата, а против въвеждането на правила, противоречащи на законите и некореспондиращи с покупателната способност на гражданите:

 • Когато правилата не са съобразени със законодателството, не са правила!
 • Когато правилата не са съобразени с възможностите на хората, също не са правила, а създават излишно напрежение и дори стрес у обикновения човек.

„ДНЕС“ настоява за:

1. Прозрачност – публичен отчет за дейността на общинското дружество „Център за градска мобилност“. „ДНЕС“ пита:

 • Къде "изчезват" средно 10 млн.лв. годишно от приходи от паркиране и репатриране?
 • Къде са инвестициите от събраните от всички нас досега пари? Къде са паркингите?
 • Защо обществените паркинги в София са раздадени на частници, а не се експлоатират от Общината, респективно - няма възможност гражданите да паркират при поносими цени? Кое наложи въвеждането на платено паркиране един час повече (до 19.00, вместо до 18.00 ч) в делнични и до 14.00 часа в съботните дни? Подобно решение не кореспондира с аргумента на общината, че се бори с трафика, при положение, че в цитираните часове трафикът е незначителен. Очевидно е, че подобно решение е взето само и единствено с цел печалба и пълнене на бездънния джоб на общинското дружество.
 • Кое налага ограничаване на правото за паркиране до 2 часа в синя и до 4 часа в зелена зона? Това ще доведе до допълнителен трафик, което отново е в противоречие с основните аргументи за въвеждане на новите правила (борба с трафика). Представете си колко хора ще бъдат принудени поне в продължение на 15 минути (толкова време няма да могат да пуснат нов SMS) да обикалят улиците, докато не получат отново правото да паркират. Това означава само едно - допълнителен трафик, замърсяване на въздуха, загуба на пари, време и нерви за гражданите.

2. Обоснованост на цените – кое налага двойното им увеличение? Да не забравяме, че когато общината въвежда цени за услуги, те трябва да бъдат икономически обосновани, да покриват само себестойността на услугата (както е по закон!), без да формират печалба:

 • Нека общината даде икономическа обосновка за необходимостта цените за паркиране и репатриране да се увеличат двойно, а за поставяне на скоба – тройно!
 • Нека Общината докаже, че един час престой в синя зона действително струва 2 лв., а в зелена зона – 1 лв. И нека отчете за какво се харчат тези 1 или 2 лв.
 • Нека общината обясни защо „себестойността“ за винетния стикер за първа кола е 150 лв., а за всяка следваща изведнъж „себестойността“ скача тройно!

3. Съобразяване с покупателната способност на хората.

 • Новите правила практически въвеждат един нов местен данък, а всички знаем, че семейните бюджети са тотално свити, особено сега в условията на икономическа криза и растяща безработица. Хората вече се чудят кое по-напред да платят – парното, тока, хляба... А сега, с новите цени за паркиране, се оказва, че трябва да си плащат и „удоволствието“ да живеят или работят в центъра на града
 • Не е нормално за един час паркиране хората да плащат колкото за два хляба.
 • Работещите в центъра трябва да плащат по минимум 16 лв. за паркинг в продължение на 20 работни дни. Това е разход от около 300-400 лв. месечно, при средна работна заплата в София 783 лв. (по данни на НСИ за м. юни).

4. Премахване на незаконно обособените паркинги пред ресторанти, магазини, банки, институции и т.н. Обществена тайна е, че включително паркингът пред Столична община не отговаря на изискванията за 2 метра отстояние от сграда или тревна площ. Смятате ли, че е редно този, който въвежда правила, сам да ги нарушава?!

5. Преди въвеждането на каквито и да било нови изисквания към гражданите, общината да изпълни инвестиционните ангажименти към тях, като построи достатъчен брой паркинги на достъпни цени. Няколкото паркинга около метростанциите не решават проблема – нито като брой паркинги, нито като брой паркоместа!

 1. Да се преценят възможностите за възстановяване на част от паркоместата, където това не пречи на движението на коли и пешеходци.
 2. Да се гарантира, че заплащането на услуга води до реално получаване на услугата. Наредбата не дава подобни гаранции! Ако собственик на винетен стикер не намери място за паркиране в определена зона около жилището си, трябва да паркира на равно основание с останалите (с SMS). Т.е. гражданите плащат за право, което не им е гарантирано.
 3. Общината да се съобрази с решението на ВАС от 2009 г., което обяви винетните стикери за живеещите в центъра за незаконни.

От „ДНЕС“ са категорични, че ако до 10 септември няма формирана работна група, чиято дейност да гарантира отчитане на гражданските искания, движението ще пристъпи към масирани ефективни протестни действия още от 11 септември, а на 13 септември (когато ще се проведе сесия на СОС) движението ще организира блокада около сградата на Общината.

На 5 септември, сряда, „ДНЕС“ официално ще внесе в Столична община подписката си срещу новите правила за паркиране, която стартира в средата на м. Юли и събра повече от 40 000 привърженици. „Наясно сме, че подписката няма правна стойност, но е един морален жест, който говори достатъчно силно за мнението на гражданите. Това е своеобразен референдум и е редно изпратените с нашите гласове в СОС и работещи на наша издръжка общински съветници да се съобразят с позицията ни, да чуят гласа на гражданите“, заяви Анжелика Цокова (член на Координационния съвет на „ДНЕС“). Тя припомни резултатите от проведено в края на миналия месец социологическо проучване, което показа, че 69% от софиянци са против новите правила за синя и зелена зона.

Административният съд – София-град не е удовлетворил искането на „ДНЕС“ за спиране влизането в сила на промените в наредбата до произнасяне на съда по внесения от движението съдебен иск, стана ясно още по време на днешната пресконференция. От „ДНЕС“ обжалват това решение на съда и очакват гледането на иска по същество. Адвокат Абрахам Бенлиян информира, че за 5 октомври е насрочено първото съдебно заседание по иска на „ДНЕС“, и пое ангажимент своевременно обществеността да бъде информирана за хода на делото. „Считаме, че това решение на съда работи срещу интересите на Столична община, тъй като имаме убеждението, че в крайна сметка наредбата ще бъде обявена за незаконосъобразна, както и всички събрани по нея такси (вкл. за винетни стикери) – те ще трябва да бъдат възстановени на гражданите, а това ще създаде сериозен хаос в общинските финанси. Ето защо, ако столичните общинари се водят от разума, а не от други интереси, сами ще пристъпят към спиране на наредбата“, заяви адвокат Бенлиян.

В подкрепа на позициите на „ДНЕС“ и протеста на гражданите се изказаха и участващите в пресконференцията попмузиканти Силвия Кацарова и Дичо (от D2). Според тях не може 60 общински съветници и бюрократи да застават срещу интересите на повече от 1 млн. души, които ще бъдат засегнати от новите правила. „Ние сме хора на изкуството, а това предполага, че сме хора на духа и на свободата. Ние сме свободни хора и всяко ограничение на човешки права дълбоко ни възмущава. Точно затова подкрепяме „ДНЕС“ в неговите каузи, защитаващи гражданите“, каза Силвия Кацарова, а колегата й Дичо допълни: „Готови сме да се включим в организиран от „ДНЕС“ хепънинг, като ще им помогнем за привличането на други колеги-музиканти, така че да покажем съпричастност към проблемите на столичани“.


99