Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В цялата страна ще ...
 В цялата страна ще се проведат първи граждански избори за депутати

В цялата страна ще се проведат първи граждански избори за депутатиОт 1 до 3 април в цялата страна ще се проведат първи граждански избори за номиниране на кандидати за депутати, които ще влязат в листите на партиите. Това съобщи на пресконференция във Варна областният координатор на движението ДНЕС Райка Драганова. Решението е било взето на национална среща на координаторите.

Очаква се в неделя писмата, които от ДНЕС са разпратили до 48 партии да отворят листите си за гражданите, да получат отговор и да стане ясно на колко места ще може да разчитат кандидатите.

Във всички общини и областните градове, в т.ч. Варна, номинациите ще се проведат между 1 и 3 април. За нашия град заявките ще се приемат в офиса на движението на бул.“Съборни“ 19 от 16 до 20 ч. Всеки може да предложи варненец с добро име, който обаче трябва да попълни декларация в свободен текст, че е съгласен да се кандидатира за народен представител. Желаещият трябва да даде на номиниращия го СВ, като не трябва да бил на ръководни постове в изпълнителната власт, в политическа партия като активист, също и сътрудник на ДС.

„Добре е кандидатите да бъдат с авторитет в обществото, разпознаваеми личности“, поясни Райка Драганова.

Номинациите в областта и общините трябва да са готови по най-бързия начин, като ще бъде излъчена специална комисия, която ще организира местните граждански избори във Варна на 5 април. Всички кандидати за народни представители ще фигурират в прошнурована книга с трите си имена и професията, подредени по азбучен ред.

Специална комисия по избора в голяма зала , конкретно във Варна, в присъствието на кандидатите и журналисти ще следи процеса при урните, където ще се пускат гласовете за кандидатите, изписани върху бяло листче.Освен предварително отсетите кандидатури, от залата ще може да бъдат излъчени още имена. След приключването на избора ще се броят бюлетини, както на редовни парламентарни избори. От града и областта ще се определят общо 38 души, като петима ще са от Варна, а останалите – от общините в областта. Хипотезата за броя на кандидатите ще е валидна, ако инициативата сработи във всяка от тях.

Първите спечелили доверието на гражданите и гласовете им ще влязат в листите на партиите, но засега не е ясно колко места и в кои от формациите ще бъдат освободени за неопетнените кандидати.

От движение ДНЕС обявиха, че само ще организират първите граждански избори в страната, но няма да участват в тях и нямат апетити за парламента.


1115