Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / 110 наши и чужди орг...
110 наши и чужди организации подкрепиха БХК

110 наши и чужди организации подкрепиха БХКНад 70 български и още 40 чуждестранни и международни организации се обявиха в подкрепа на Българския Хелзингски комитет и срещу искането на ВМРО-БНД до главния прокурор от 30 септември за прекратяване на дейността на правозащитната организация. В позициите на гражданските организации се посочва, че подобни публични атаки са недопустими и представляват опит гласът на гражданите да бъде заглушен в услуга на политически интереси, се казва в прессъобщение на БХК.

"Опитите за насочване на негативна обществена енергия към гражданските организации за това, че защитават правата на човека и организират обучения, е опасна тенденция, която повишава недоверието в гражданския сектор и има смразяващ ефект върху него. Дейността на гражданския сектор е всъщност белегът, че в България съществува гражданско общество и че то е част от открит обществен дебат, който спомага за функционирането на демократичната и правова държава.", се посочва в отворено писмо до българските медии, подписано от 72 неправителствени организации, работещи в сферите на защита на човешките права и на природата.

БХК получи подкрепа и от чуждестранните си партньори и съмишленици в правозащитната дейност, включително от Amnesty International. „Това е безпрецедентен опит от страна на властта да бъдат заглушени независимите и критични гласове в България. Като държава членка на ЕС България има задължение да спазва буквата на закона и очакваме главният прокурор категорично да отхвърли искането за закриване на организацията“, заяви зам.-директорът на Amnesty International за Европа Масимо Морати в официално съобщение.

„Това не е първата атака срещу БХК от страна на националистическата партия ВМРО. Призоваваме българското правителство да не допуска подобно сплашване и груб натиск над дейността на БХК и гражданския сектор в България", се казва в обща позиция на 40 международни организации.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

113864