Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 20 са вече жертвите ...
20 са вече жертвите на COVID-19 у нас

20 са вече жертвите на COVID-19 у насПотвърдените случаи са 531 

20 са вече жертвите на коронавируса в България, съобщи министерството на здравеопазването. Две жени – на 75 г. и на 60 г., с потвърден COVID-19, са починали в „Пирогов“. Пациентката на 75 г. е страдала от придружаващи заболявания, сред които хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и артериална хипертония. Жената на 60 г. е страдала от чернодробна недостатъчност, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето. И двете пациентки са били поставени на апаратна вентилация, но се е стигнало до летален изход. Сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха за 49-годишен мъж, хоспитализиран в тежко състояние в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, което е наложило да бъде интубиран, но по-късно е издъхнал.

531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по последни данни на щаба. През деня са доказани още 9 нови случая, като 5 от тях са в София, 1 в Смолян, 1 в Благоевград, 1 в Стара Загора и 1 в Хасково. 210 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 22 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. Излекувани и изписани от лечебни заведения са 37 души.

Днес от РЗИ-Русе дадоха повече подробности за втория случай в града. 21-годишният мъж се връща от Англия през летище София. Пътувал е с още двама души, посрещнат е на летището от майка си, която ги откарва до село в близост до Русе. Там изкарват 14-дневната карантина, без да излизат от къщата. "Бащата им е носил храна и я оставял на перваза на прозорец, като той е бил с маска и ръкавици. На 23 март получава първите симптоми – вдига лека температура и лека хрема. На 24 март и майката вдига температура с отпадналост и болки в мускулите, които за няколко дни преминават“, съобщи директорът на РЗИ – Русе д-р Маргарита Николова, цитирана от БГНЕС. След като изтича карантината на 1 април, майката и синът отиват в частна лаборатория, където си правят тестове за COVID-19. Именно от него синът излиза положителен. 

"Около 30% са заразените, които са свързани с някакво пътуване - не само поради работа, а и поради ски - една от първите вълни беше свързана със зимни курорти във Франция и Австрия. Но сега много от случаите нямат нищо общо с това", коментира по-рано Мутафчийски.

 

ОБХВАТ

Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас от началото на дейността им до днес, съобщи министерството на здравеопазването. Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. е проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус е извършен на 2 февруари т.г., посочват от ведомството. Наред с държавните лаборатории, в болница "Токуда" са направени 470 теста, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100.

"Три групи лица приоритетно трябва да се тестват за коронавирус - всички първи прояви на заболяване при медицински персонал, при затворени работещи колективи и всички болни с прояви на пневмония, особено тези с двойна пневмония", заяви проф. Тодор Кантарджиев. С включването на нови лаборатории в София, Плевен и Пловдив ще можем да правим по 2500-3000 теста на ден при около 1200 в момента, обясни още Кантарджиев. 

 

КРИЗА

4 ключови специалисти са подали оставка в Белоградчик и по този начин местната болница е преустановила дейността си. Общинският съвет се опитва да възстанови дейността й, а от Националния оперативен щаб препоръчват останалия персонал да бъде пренасочен към Видин.

"Всеки, който е потърсил медицинска помощ, е получил. Във ВМА вече лекуваме 10 пациенти без здравни осигуровки", обясни шефът на щаба. "Единствените доказани мерки са физическото дистанциране и изолацията, т.е. профилактиката е в чисто противоепидемичните мерки", коментира Мутафчийски.

В оперативния щаб има 4 предложения за безвъзмездно отстъпване на хотели, в които да се настанят контактни лица. Началникът на ВМА допълни, че оперативният щаб не управлява финансови средства и поради това не може да коментира предложенията на някои хотели да дават възможност сградите да се използват от заболели хора, но срещу заплащане.

 

НАБЛЮДЕНИЯ

"Смъртността в Европа се движи около 5% - по-висока от очакваното, и при около 3% в Китай. Това най-вероятно е свързано със застарялата популация в Европа или става въпрос за по-голяма агресия на заболяването, на ненавременни противоепидемични мерки", смята Мутафчийски.

"Не може да се каже, че едната ваксина предизвиква някаква протекция спрямо другата", коментира проф. Кантарджиев по повод твърдения, че най-тежко засегнатите страни ползват различни ваксини от страни като Норвегия и Германия, които нямат много жертви. “Все още не е доказана връзка между проведената този сезон имунизация и разпространението на коронавируса. Поначало имунизацията показва една по-добра готовност и имунитет сред възрастните за посрещане предизвикателствата на коронавируса. Най-опасна е комбинацията на сезонен грип и коронавирус”, коментира шефът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

 

Източник: https://www.segabg.com 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Нов скандал в държавата >> Проф. Коста Костов обяви, че разпуска медицинския съвет

Властта с арогантен пир по време на COVID-19: Министри и депутати с по-високи заплати от днес

Слави: Избрали сме алчни и самозабравили се депутати. Следващият път да внимаваме!

Държавна помощ за самонаетите - как е в Европа и какво искат адвокати от Борисов и компания

Властта: "ЕС не ни помага". Не, не е вярно. Ето фактите и числата

 

 


123927