Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 23-и ПРОТЕСТ СРЕЩУ П...
23-и ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА

23-и ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОИЗВОЛА23-ият пореден протест срещу произвола на Столична община организираха тази вечер Гражданско движение „ДНЕС“ и фейсбук-групата „Не, на данък паркинг“.

Десетки граждани се събраха на пл. Славейков с факли и плакати „Не, на рекета!“, „София е и наша!“ и „Не, на данък паркинг!“. Протестиращите направиха поименно преброяване на общинските съветници, които са гласували новата Наредба за паркиране и по този начин пренебрегват гражданите, които са ги излъчили.

Пред участниците в протеста Галя Николова от движение „ДНЕС“ оповести, че това ще е последното шествие в този ден от седмицата. Занапред всеки четвъртък, от 9.30 до 11.00 часа, по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС), пред сградата на Столична община ще се провежда протестен митинг, докато спорната наредба за паркиране не бъде отменена и исканията на гражданите не бъдат приети.

„Движение „ДНЕС” и фейсбук групата „Не, на данък паркинг!” взеха решението за промяна на схемата на протестите, тъй като е повече от очевидно, че общинското ръководство остава глухо и нямо за исканията на гражданите. След повече от три месеца протестни шествия и митинги с искания за отмяна на спорната наредба столичните общинари продължават да се правят, че не забелязват гражданското недоволство и категорично отказват диалог и търсене на решение на проблема. „ДНЕС” и „Не, на данък паркинг!” считат тази демонстрация на безхаберие и неглижиране на исканията на протестиращите за повече от неприемлива“, обясни Галя Николова. Тя подчерта, че очакванията на гражданите са, с преместването на протеста пред Общината във време, когато общинските съветници заседават, исканията им най-сетне да бъдат чути, а Наредбата за организация на движението в Столична община да бъде отменена. Николова уточни, че гражданите ще продължат да се събират всяка сряда, от 18.30 часа, на пл. Славейков, за да обсъждат хода на протестите.

„Няма да се откажем и ще продължим да отстояваме конституционните си права, след като тези, които сме избрали, ги пренебрегват“, категорична бе Гергана Владкова – лидер на „Не, на данък паркинг!“. Тя припомни, че повече от три месеца протести чуваемост от Общината няма. „Софиянци се приемат въведения налог за автомобилите на живеещите в центъра на града, както и новите по-високи цени на таксите и услугите за паркиране“, заяви Владкова.


124