Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / 3 месеца след ужаса ...
3 месеца след ужаса край Своге: Пътят е все така опасен

3 месеца след ужаса край Своге: Пътят е все така опасенПочти 3 месеца след ужасяващата катастрофа край Своге, която отне 20 човешки живота, много въпроси все още стоят неразрешени. На среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на АПИ граждани на Своге изразиха своите опасения относно свършената работа след инцидента, съобщи телевизия "България он ер".

Мантинелата, през която автобусът премина и се обърна, все още не е ремонтирана и поставена. Стана ясно, че от АПИ ще поставят мантинелата, въпреки че не било тяхна работа.

"Това нещо трябваше да бъде свършено много отдавна. Това е отговорност и задача на стопанина на пътя - Агенция "Пътна инфраструктура". Стопаните на пътищата в България така действат - от тях да мине, да отбият номера", посочи Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Тя подчерта, че първопричината за настъпване на ПТП-то с автобуса не е премахната. Мантинелата продължава да е вдадена в платното за движение, автомобилите опитват да я избягват и отиват към центъра на платното, разясни Русинова. 

Според нея АПИ е почистила пътя козметично, а застрашаващите живота фактори продължават да са налице. 

"Оправени са неща, които са видими за хората. Къде е задължителният знак "Внимание, опасен завой"!?, попита Диана Русинова. И попита кой санкционира хората, които се грижат за организацията на движението у нас.

"Не може да се крият 3 месеца зад "следствена тайна", настоя тя.

Одити на Института за пътна безопасност установяват множество пропуски след ремонта от страна на Агенция "Пътна инфраструктура". Според Русинова има над 90 пропуска на АПИ само от нулевата точка на проверката до мястото на фаталния инцидент.

 

Източник: https://dnes.dir.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

След дъжд качулка* >> Положиха шумяща маркировка на пътя край Своге

Оцеляла от трагедията край Своге: Чу се тътен и някой каза "летим" (ВИДЕО)

Стотици хора подкрепят шофьора на катастрофиралия автобус

Безсилие* >> Трябва да има виновни от администрацията за инцидента в Своге, обяви министър Нанков

В търсене на виновен* >> Готвят обвинения на бивши шефове на АПИ за пътя убиец край Своге

Изписаха ранена при катастрофата в Своге, призна, че била без колан

Бягство от отговорност* >> Шефът на АПИ: Имаме становище, че участъкът на катастрофата край Своге не е с концентрация на ПТП-та


81270