Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 3000 доброволци от „...
3000 доброволци от „ДНЕС” в цялата страна, от които 20 в нашата община ще агитират за активно гласуване на предстоящия референдум!

3000 доброволци от „ДНЕС” в цялата страна, от които 20 в нашата община ще агитират за активно гласуване на предстоящия референдум!„Похвално е, че повече от две десетилетия след началото на демократичните реформи у нас най-сетне българските граждани ще имат възможност да изразят позицията си чрез пряко допитване. Проблемът е, че след като „пропуснаха“ да ни попитат за затварянето на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за членството в НАТО и ЕС, и за ред други неща, сега политиците решиха да прехвърлят върху нас отговорността за решението на такъв тежък въпрос, какъвто е строителството на нова ядрена централа. За това трябва да се гласува!”

Това обявиха на пресконференция днес, 14 януари 2013 г., от името на Гражданско движение„ДНЕС“ Анатолий  Антов - координатор на движението за Габровска област, членовете на КС Детелина Венкова, Янка Тотева и Митко Лилов. Повод за пресконференцията бе предстоящият, на 27 януари т.г., първи в най-новата ни история референдум за бъдещето на ядрената енергетика.

Като гражданско, неангажирано политически движение, „ДНЕС“ няма да се ангажира с позиция „за“ или „против“ изграждането на втора ядрена централа, а ще остави това на съвестта и свободната воля на българските граждани и симпатизантите си.

За „ДНЕС” по-важно от всичко е гражданите да бъдат обективно информирани за ползите и негативите от бъдещото изграждане на нова ядрена централа и на тази база да гласуват по съвест!“, обясни Анатолий Антов Той изрази позицията на Движението, че е изключително важно българите да проявят активност и да отидат до урните на 27 януари, тъй като е важно за една демократична европейска държава да чуе гласа на гражданите. Според нас, политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори.

От Движението призоваха гражданите да  гласуват масово и по съвест, като за да формират позицията си, преди това трябва да се информират добре по темата на вота. Те трябва да потърсят гражданските отговори на редица въпроси, сред които:

  • Колко ще струва изграждането на нова ядрена централа и какви средства са вложени до момента за този проект?
  • Кой и как ще финансира проекта – държавата (т.е. ние, данъкоплатците), частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство?
  • Каква ще бъде финансовата тежест за българските граждани?
  • Какви са потенциалните ползи за енергийната независимост на страната ни, за националната сигурност, за пазара на труда, за развитието на икономиката и свързаните с енергетиката отрасли, за науката, образованието и др.?
  • Какви са потенциалните рискове за околната среда?

Анатолий Антов сподели виждането си, че през годините на прехода имахме достатъчно време да се убедим, че интересите на гражданите са последна грижа на българските политически партии. Референдумът е крещяща илюстрация на това състояние.

КС на ГД „ДНЕС“призова гражданите да дадат своя вот, защото това е реалната демокрация и това е смисълът гражданите да направят избор на своето бъдеще и това на децата си.

Централния КС на ГД „ДНЕС“ информира за проведено допитване сред доброволците на Движение „ДНЕС“ от страната относно предстоящия референдум.  Резултатите от допитването сочат, че противоречивата информация по отношение на ползи и вреди, цена и възвращаемост, както и подмяната на въпроса, са причина за объркване и все още неясна позиция у мнозина. В почти всички доброволчески организации на „ДНЕС” се изказва мнението, че е нужна допълнителна разяснителна кампания.

Във връзка с това Гражданско движение ”ДНЕС” започва информационна кампания във всички населени места, с която да помогне на гражданите да направят своя информиран избор за бъдещето на българската ядрена енергетика. Над 3000 са доброволците от Движението в страната, от които 20 в нашата община, които ще обикалят по домовете на хората за да информират гражданите чрез брошури „самиздат”, как максимално информирано да направят своя избор. 

Трябва да се гласува по съвест:

  • Защото пропуснаха да ни попитат за затварянето на реактори на АЕЦ „Козлодуй”, за влизането в НАТО и ЕС, както и за ред други въпроси за националното ни бъдеще
  • Защото е важно за една демократична европейска държава да се даде право на законодателна инициатива и на самите граждани
  • Защото политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори

Участниците в пресконференцията споделиха опита на „ДНЕС“ във връзка с действащия Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Те припомниха, че преди повече от две години Движението организира национална подписка срещу монополите, в която се включиха над 700 000 граждани от цялата страна. „Оттогава минаха две години – 700 дни политическо безразличие и  управленско високомерие над  700 000 граждани!“, категорична бе г-н Анатолий Антов. Той изрази позицията на „ДНЕС“, че настоящият закон е неефективен, неработещ и, като цяло, недемократичен. Законът поставя участието на гражданите в управлението на държавата на формална основа, а реални измерения на гражданския вот практически няма.

Във връзка с това, от „ДНЕС“ настояват за спешно приемане на изцяло нов Закон за референдумите, който да гарантира на българските граждани и данъкоплатци, че ще имат реално участие при вземането на управленски решения от национално и регионално значение. Това трябва да бъде закон, който да задължи по недвусмислен начин управляващия елит да се съобразява с решението на своите избиратели извън тяснопартийните интереси и политика.

                                                        


1607