Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 3000 доброволци от „...
3000 доброволци от „ДНЕС” в цялата страна ще агитират и призовават гражданите да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум!

3000 доброволци от „ДНЕС” в цялата страна ще агитират и призовават гражданите да гласуват активно и по съвест на предстоящия референдум!Движението настоява за нов Закон за референдумите, внася своите предложения до пролетта.

 

Гласувайте!

 

„Похвално е, че повече от две десетилетия след началото на демократичните реформи у нас най-сетне българските граждани ще имат възможност да изразят позицията си чрез пряко допитване. Проблемът е, че след като „пропуснаха“ да ни попитат за затварянето на реактори в АЕЦ „Козлодуй“, за членството в НАТО и ЕС, и за ред други неща, сега политиците решиха да прехвърлят върху нас отговорността за решението на такъв тежък въпрос, какъвто е строителството на нова ядрена централа. За това трябва да се гласува!”

Това обявиха на пресконференция днес, 16 януари 2013 г., от името на Гражданско движение „ДНЕС“ структурата в община Сливница. Повод за пресконференцията бе предстоящият, на 27 януари т.г., първи в най-новата ни история референдум за бъдещето на ядрената енергетика.

Като гражданско, неангажирано политически движение, „ДНЕС“ няма да се ангажира с позиция „за“ или „против“ изграждането на втора ядрена централа, а ще остави това на съвестта и свободната воля на българските граждани и симпатизантите си.

За „ДНЕС” по-важно от всичко е гражданите да бъдат обективно информирани за ползите и негативите от бъдещото изграждане на нова ядрена централа и на тази база да гласуват по съвест!“, обясни г-жа Алексиева. Тя изрази позицията на Движението, че е изключително важно българите да проявят активност и да отидат до урните на 27 януари, тъй като е важно за една демократична европейска държава да чуе гласа на гражданите. Според г-жа Алексиева, политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори.

От Движението призоваха гражданите да  гласуват масово и по съвест, като за да формират позицията си, преди това трябва да се информират добре по темата на вота. Те трябва да потърсят гражданските отговори на редица въпроси, сред които:

  • Колко ще струва изграждането на нова ядрена централа и какви средства са вложени до момента за този проект?
  • Кой и как ще финансира проекта – държавата (т.е. ние, данъкоплатците), частен инвеститор или чрез публично-частно партньорство?
  • Каква ще бъде финансовата тежест за българските граждани?
  • Какви са потенциалните ползи за енергийната независимост на страната ни, за националната сигурност, за пазара на труда, за развитието на икономиката и свързаните с енергетиката отрасли, за науката, образованието и др.?
  • Какви са потенциалните рискове за околната среда?

г-жа Алексиева, сподели виждането си, че през годините на прехода имахме достатъчно време да се убедим, че интересите на гражданите са последна грижа на българските политически партии. Референдумът е крещяща илюстрация на това състояние.

г-жа Алексиева,  призова гражданите да дадат своя вот, защото това е реалната демокрация и това е смисълът гражданите да направят избор на своето бъдеще и това на децата си.

г-жа Алексиева,  информира за проведено допитване сред доброволците на Движение „ДНЕС“ от страната относно предстоящия референдум.  Резултатите от допитването сочат, че противоречивата информация по отношение на ползи и вреди, цена и възвращаемост, както и подмяната на въпроса, са причина за объркване и все още неясна позиция у мнозина. В почти всички доброволчески организации на „ДНЕС” се изказва мнението, че е нужна допълнителна разяснителна кампания.

Във връзка с това Гражданско движение ”ДНЕС” започва информационна кампания във всички населени места, с която да помогне на гражданите да направят своя информиран избор за бъдещето на българската ядрена енергетика. Над 3000 са доброволците от Движението в страната, от които 8 в нашата община, които ще обикалят по домовете на хората за да информират гражданите чрез брошури „самиздат”, как максимално информирано да направят своя избор.

 

Трябва да се гласува по съвест:

  • Защото пропуснаха да ни попитат за затварянето на реактори на АЕЦ „Козлодуй”, за влизането в НАТО и ЕС, както и за ред други въпроси за националното ни бъдеще
  • Защото е важно за една демократична европейска държава да се даде право на законодателна инициатива и на самите граждани
  • Защото политиците трябва да свикнат да търсят волята на гражданите не само на избори

Участниците в пресконференцията споделиха опита на „ДНЕС“ във връзка с действащия Закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Те припомниха, че преди повече от две години Движението организира национална подписка срещу монополите, в която се включиха над 700 000 граждани от цялата страна. „Оттогава минаха две години – 700 дни политическо безразличие и  управленско високомерие над  700 000 граждани!“, категорична бе г-жа Алексиева, Тя изрази позицията на „ДНЕС“, че настоящият закон е неефективен, неработещ и, като цяло, недемократичен. Законът поставя участието на гражданите в управлението на държавата на формална основа, а реални измерения на гражданския вот практически няма.

Във връзка с това, от „ДНЕС“ настояват за спешно приемане на изцяло нов Закон за референдумите, който да гарантира на българските граждани и данъкоплатци, че ще имат реално участие при вземането на управленски решения от национално и регионално значение. Това трябва да бъде закон, който да задължи по недвусмислен начин управляващия елит да се съобразява с решението на своите избиратели извън тяснопартийните интереси и политика.

16.01.2013


408