Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 39 000 софиянци се в...
39 000 софиянци се включиха в подписката на „ДНЕС“  срещу новите правила за паркиране в София

39 000 софиянци се включиха в подписката на „ДНЕС“ срещу новите правила за паркиране в СофияНа 27 август, понеделник, от 12:30 часа,
транспортната комисия ще заседава по исканията на гражданите
 

Над 39 000 души се включиха до момента в подписката срещу новите правила за паркиране в София, организирана от Гражданско движение „ДНЕС“. Подписката стартира на 16 юли т.г. и се провежда, както чрез интернет, така и на пунктове, разположени на възлови места в София.

Недоволството на гражданите е провокирано от факта, че Наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху хората, без да решава проблема с паркирането. Тя не е съобразена с жизнения стандарт на хората, въвежда серия дискриминационни условия и нарушава множество закони, вкл. Конституцията на Р. България.

Проведено преди дни социологическо проучване показа, че цената от 2 лв. за 1 час престой в синя зона е неприемлива според 71% от анкетираните, а 1 лв. за час престой в новата зелена зона не одобряват 60% от столичани. Според гражданите, не може паркирането да струва колкото два хляба, а в същото време ресторанти, магазини, хотели, банки и др. да са обособили собствени паркинги, лишавайки по този начин столичани от паркоместа.

Движение „ДНЕС“ изповядва убеждението, че правилата за паркиране засягат всички граждани – и живеещите, и работещите в центъра на столицата, както и гостите на София. Промените в наредбата трябва да отразяват общия интерес, да са в синхрон с българското законодателство и да отчитат архитектурните и инфраструктурни особености на града, както и покупателната способност на населението. Ето защо, още на 4 юни т.г. Гражданско движение „ДНЕС” стартира своята инициатива „Новите правила за паркиране в София – РЕКЕТ И БЕЗЗАКОНИЕ НАД ГРАЖДАНИТЕ”, като в същия ден бе внесен в Софийския административен съд иск за отмяна Наредбата.

С призив, на 6 август т.г. „ДНЕС“ поиска от столичните общински съветници да отменят и преразгледат промените в Наредбата за организация на движението в Столична община като чрез диалог с гражданите да пристъпят към изготвянето на изцяло нова наредба, премахваща досегашните противозаконни, необмислени и спорни текстове, предизвикващи недоволство!

На 20 август т.г. в Столична община стартираха преговори за промяна на условията за паркиране, на 22 август т.г. членове на Фейсбук група „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“ и „ДНЕС“ внесоха обединените искания на протестиращите срещу Наредбата за организацията на движението в София, а на 24 август исканията бяха допълнени с тези на хората с увреждания. Гражданите отчитат подадената от общината ръка и са готови на спокоен и разумен диалог, с цел постигане на приемливо за страните решение на възникналия проблем.

Гражданите очакват обединените им искания да бъдат разгледани и приети на извънредно заседание на Комисията по транспорт към СОС, на 27 август, понеделник, от 12:30 часа. Като наблюдатели в заседанието ще участват представители на протестиращите.

Движение „ДНЕС” е доказало, че винаги търси диалог, а не конфронтация с властите и институциите при разрешаване на проблемите, тормозещи гражданите. Като гражданска и надпартийна структура, „ДНЕС“ не е обвързано с никакви политически сили и категорично се противопоставя на опитите проблемите на гражданите да бъдат политизирани. Разграничаваме се от всякакви провокации, които нагнетяват напрежение и не водят до реални предпоставки за разрешаване на истинските проблеми, което на практика обслужва политически интереси, а не гражданските очаквания и потребности. Като Движение, обединяващо неправителствени организации и граждани, „ДНЕС“ търси конструктивен диалог единствено и само в полза на гражданското общество.


96