Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 48753-ма гласуваха в...
48753-ма гласуваха в 118 общини в първите граждански избори за народни представители в 42-то Народно събрание. 917 номиниращи номинираха 376 достойни българи, чрез тайно гласуване гражданите без партийна намеса сами подредиха изборните листи

48753-ма гласуваха в 118 общини в първите граждански избори за народни представители в 42-то Народно събрание. 917 номиниращи номинираха 376 достойни българи, чрез тайно гласуване гражданите без партийна намеса сами подредиха изборните листи48 753 души от 118 общини в цялата страна се включиха в първите граждански избори у нас. Уникалните по рода си избори са оргaнизирани от Гражданско движение „ДНЕС”. Днес, петък пък започва гласуването в областните градове, където гражданите сами чрез своя непосредствен избор ще подредят листите за съответния Многомандатен избирателен район. Напомняме, че единствената партия, която отвори листите си за тези кандидати на 100 % и без намеса при подреждането на листите от гражданите, е Кауза България.

 

От 1 до 3 април пък се проведоха номинациите в 120 пункта в цялата страна.  Общо 917 граждани номинираха 376 достойни според тях българи, които да ги представляват в 42-то Народно събрание. В номинирането се включиха и известни българи със силно изразена гражданска позиция, които също дадоха своите предложения. Сред тях беше и популярният певец Георги Енчев от дуета Румънеца и Енчев. Той сподели, че е номинирал Иван Цанов – баща на зверски убития 12-годишен Цветан, наръган 75 с пъти с нож.  „Макар че имам много познати професионалисти в най-различни области, номинирах Иван Цанов. Помните, че Цанов старши срещна убиеца на сина си по време на един от протестните митинги на Орлов мост – убиецът беше на свобода! Впоследствие се оказа, че вместо да мисли за мъст г-н Цанов се захваща с една изключително благородна кауза - да създаде центрове за превенция на детската престъпност! Приех тази кауза изключително присърце и смятам, че Иван Цанов е напълно достоен за член на парламента”, обясни Енчев, който подкрепя идеята на движение „ДНЕС” за национални граждански избори.

 

„Радваме се, че стотици проявиха гражданска отговорност и дадоха своите предложения, а десетки хиляди откликнаха и гласуваха на 4 април. По този начин ние искаме да предложим истинска гражданска алтернатива на управлението на България”, коментира Анжелика Цокова, председател на Гражданско движение „ДНЕС”.

 

След общинските избори, които се проведоха вчера, на 5-и се провеждат и изборите в областните градове. Така  гражданите ще могат да изберат кандидатите си за 42-то НС – личности, посочени от самите тях, а не по партийна линия.  Избраните имена ще бъдат включени в изборните листи на ПП „Кауза България“, която единствена ги отвори изцяло на 100% за хората, селектирани с гражданския вот.

 

Тези избори са отговор на необходимостта гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент, обясни  Цокова. Гражданското движение няма да се превръща в партия, нито пък ще подкрепи на изборите  политическа партия.

 

Започна сформирането на “Борд за гражданско доверие”, който ще функционира до 12 май т.г. В него ще участват уважавани и доказани българи - експерти в различни области на икономическия и обществения живот. Те ще са гарант на гражданските листи и ще работят за оформянето на гражданската платформа, в която хората от цялата страна ще могат, чрез приемните на „ДНЕС”, да дават своите идеи и предложения до деня на изборите – 12 май. Предложенията ще бъдат приемани и обработвани от юристи - доброволци и експертите на движението. Този борд ще следи и за прозрачността на изборите на 12 май.

 

Гражданската платформа е съставена изцяло на база исканията на хората, като експертите ще формулират и прецизират всички нови предложения на основание – изпълнимост, родолюбивост, насоченост към интересите на хората, а не на монополите и олигархията. Гражданската платформа ще бъде в основата на политиката и на гражданските листи.


5603