Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 60 търсиха помощ от ...
60 търсиха помощ от

60 търсиха помощ от "ДНЕС" - Плевен за юни и юлиТоплото, мобилни оператори, наследнически драми, банкови неволи, неправомерни съкращения, дилемата етажна собственост, дори драма с издръжка и опити за справяне с невменяем съсед - това са само част от проблемите, с които през последните два месеца плевенчани търсиха помощ от доброволците на гражданско движение "ДНЕС" в Плевен.

В приемната на "ДНЕС" или на горещия телефон 064/994-699 ни търсят хора с всевъзможни проблеми, има и такива, за които просто няма как ние да помогнем, споделя Зинаида Георгиева, регионален координатор на гражданското движение.

Както и в предходните месеци тенденция е увеличението на проблемите, свързани с наследствени имоти. Много често по една или друга причина наследници на имот - земеделска земя, например - искат да продадат своята част, но всъщност не е минала процедура за делба. И в това е проблемът, тъй като производството в тази ситуация е тежко и скъпо, лаконична е доброволец-адвокатът на "ДНЕС" Валя Петкова. За повечето от тези казуси адвокатът дава безплатни консултации на хората, потърсили помощ от гражданското движение.

Подробен регистър на посещенията в приемната в Плевен води Милчо Панков. Той посреща гражданите, разговаря с тях, съветва ги какви документи са им необходими, къде и как могат да потърсят правата си. Споделя, че не са малко през последните месеци и жалбите на плевенчани, свързани с неизплатени обезщетения на съкратени от работа.

Милчо Панков споделя още, че през лятото жалбите от Топлофикация не са много, но се очертава като тенденция, че срещу много потребители има заведени дела, за които те изобщо не знаят. Тоест, научават, но едва след изтичането на законовия 14-дневен срок за обжалване. За съжаление, най-често искът се смята за връчен, „благодарение” на вратички в закона.

В разговорите с екипа на "ДНЕС" стана ясно, че като много сериозни се оформят проблемите относно Закона за етажната собственост.

Ето само един от казусите: жилищната кооперация е с три входа, в единия има проблем с канализацията. Засегнати от проблема са четири семейства. Събират се и решават да си поемат разходите, единият обаче отказва. Кооперацията общо събрание не е правила като повечето, живеещи в многофамилни жилища в Плевен. Проблемите с етажната собственост ще стават все по-сериозни, казват от "ДНЕС". За конкретния казус например няма институция, която може да вземе мерки.

Често в приемната на гражданското движение в Плевен идват плевенчани, които се оплакват от мобилните оператори. Включително и от психически тормоз и заплахи, отправяни от “биячи” на мобилни оператори. Ще припомним, че съвсем скоро имаше мобилна приемна на Комисията за регулиране на съобщенията, но тогава само 12 души потърсиха консултация и решаване на проблемите им.

Имотните измами също се увеличават като брой жалби, констатират от "ДНЕС". Хората на насочени за консултация с адвокат. Има и жалби от хора, дали жилищата си под наем - наемателите не си плащат сметките при напускане.

При отношенията с банките има жалби от неправомерна предсрочна изискуемост на суми, а бездействие на ТЕЛК оставя без здравни осигуровки инвалид. Сред жалбите има немалък брой срещу ЧЕЗ и ВиК, има и оплакване от домашно насилие.

 

08.08.20121469