Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / 66-годишен от Чорбад...
66-годишен от Чорбаджийско ще съди „Виваком“

66-годишен от Чорбаджийско ще съди „Виваком“Желанието да се откажеш от услугите на мобилен оператор в България понякога наподобява на сюжета на американския екшън „Мисията невъзможна“. Доказателство за това е случай в кирковското село Чорбаджийско, където 66-годишен жител от месеци води люта битка с „Виваком“ за спиране на домашния си телефон. Руси Солучков се сблъсква със зачестилия  напоследък проблем с прекратяване на договори с оператори в началото на тази година.

 
Един ден представители на мобилния гигант се настаняват за ден в кметството на селото, за да уведомяват абонати, че ще се подновяват и прекратяват договори. Най-вероятно данните на жителите са предоставени от кмета Сами Везир. Заради проблеми със здравето Солучков праща на място сина си със заръката да се откаже от услугите на „Виваком“. Отговорът на представителите от оператора е, че това може да стане в най-близкия офис до село Чорбаджийско – в Момчилград.
 

 

Възрастният мъж отива в офиса, но получава нов отказ, защото при подписването на договора е получил мобилен апарат и трябва да го върне. При следващата си визита в офис на „Виваком“ Солучков научава, че има нов подписан договор за две години. Поредицата от неуспешни опити да закрие домашния си телефон завършва с писмена жалба до централата на мобилния оператор с мотив, че не е подписвал договор. Този път отговорът е по-различен от първия, обясняват му, че договорът е безсрочен, а не 2-годишен.
 

 

Същевременно мъжът получава писмо от Фронтекс Интернешънъл АД за задължения в размер на 46,20 лева. Учуден и шашнат от борча, Солучков пак посещава офис на „Виваком“ и научава, че е подписал 2-годишен договор в пловдивски офис, който никога не е посещавал. Според оператора обаче няма никакво значение къде е подписан въпросният договор – в Чорбаджийско или в Пловдив.
 

 

Най-накрая Солучков изразява писмено недоволство и чрез гражданско движение „ДНЕС“.
 

 

След консултации с юрист на движението Солучков изпраща две жалби, съответно до централата на „Виваком“ и до Комисията за Защита на потребителите. Засега отговор от институциите все още липсва, като едномесечният срок изтича в началото на април.

 

„Постъпили са некоректно с човека. Не мога да разбера как кметът на селото дава информация за лични данни на жителите. Чакаме отговор от институциите“, сподели областният координатор на „ДНЕС“ Димитър Илчев. Солучков е категоричен, че иска да съди „Виваком“, независимо от отговора, който ще получи.

Мехмед МЕХМЕД


1862