Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / А кой е виновен!? >>...
А кой е виновен!? >> ГЕРБ към БСП: Призоваваме да не се политизира проблема с чумата по свинете.

А кой е виновен!? >> ГЕРБ към БСП: Призоваваме да не се политизира проблема с чумата по свинете.Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) съвместно с Министерство на отбраната и МВР са предприели всички необходими действия във връзка с вируса, добави Белова.

Призоваваме да не се политизира проблема с чумата по свинете. 

Това заяви на брифинг в парламента председателят на Комисията по земеделие и народен представител от ГЕРБ Мария Белова.

"По тази тема всички трябва да се борят за спасението на свиневъдния сектор у нас. Причината да сме тук с колегите са опитите на опозицията да политизира един проблем, който касае цялото общество. Става въпрос за африканската чума по свинете. Днес беше обявено от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), че във втори голям свинекомплекс е открит вируса на африканска чума. Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) съвместно с Министерство на отбраната и МВР са предприели всички необходими действия във връзка с вируса“, добави Белова. 

"От вчера БАБХ проследява готова продукция 35 дни назад от всички регистрирани свинеферми в страната и постоянно се извършват лабораторни изследвания. Всички знаем, че този вид заболяване няма ваксина и съвместно с МЗХГ и ресорните министерства МВР и отбраната и ние като Комисията по земеделие призоваваме политиците да не политизират темата.

Призовавам всички с каквото могат да помагат на властите.

Призовавам и хората, които отглеждат животни в своите задни дворове да бъдат достатъчно отговорни да предприемат необходимите действия, за които МХЗГ и БАБХ съобщават", завърши Мария Белова.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:http://epicenter.bg/


107582