Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / А ние губим вяра! >>...
А ние губим вяра! >> Под лозунга

А ние губим вяра! >> Под лозунга "да запазим мира" патриарх и главен мюфтия благодариха на БорисовДвамата духовни водачи се срещнаха с премиера за готвената данъчна аминистия

С аргумента, че имотите на мюфтийството не са достатъчни, за да покрият натрупаните дългове към държавата, главният мюфтия Мустафа Хаджи обясни днес очакванията за опрощаване на близо 8.2 млн. лв. Той на няколко пъти обвърза и готвените законодателни промени с призива "да пазим мира и спокойствието".

Изказването му беше направено след среща при премиера Бойко Борисов. В нея участва и българският Патриарх Неофит, който - далеч по-обран в изказванията си - благодари на Борисов „за добронамерените отношения към вероизповеданията“ и определи разговора като „полезен“.

Срещата е по инициатива на премиера Борисов, а поканата беше отправена в неделя след критики и обвинения от страна на опозицията, че ГЕРБ и ДПС работят заедно.

„Срещата с премиера и патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние, като граждани на тази държава, имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Всеки според позицията, в която се намира, трябва да направи всичко възможно да запази мира.

Ние винаги сме казвали, че България имаше „възможността“ да направи това, което стана около нас - в съседните държави. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. Оттук нататък всеки един гражданин трябва да направи всичко възможно да запази мира, който сме наследили от нашите деди. Но той не е даденост. Трябва да го запазим и да го оставим на нашите поколения, тъй като родината е на всички и всички имаме право да останем в нея“, заяви Мустафа Хаджи, цитиран от „Фокус“.

С внесените от ГЕРБ и ДПС промени в Закона за вероизповеданията се предлага данъчна амнистия за всички регистрирани вероизповедания, а специално на Главното мюфтийство се опрощават близо 8.2 млн. лв.

По думите на Мустафа Хаджи дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. 

Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика - това е работа на счетоводството“, каза той, като уточни, че не се занимава със счетоводните въпроси.

Според него обаче приходите на мюфтийството от имотите не са достатъчни за покриване на задълженията към държавата

„Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием. Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени (мюфтийството все още води каскада от десетки дела за имоти, б.р.). Приходите от тях не са достатъчни.“, добави той.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Безочие >> “Най-добре e държавата да плаща на вероизповеданията, за да няма намеса отвън”

Изхлузване! >> Държавата обяви, че е тайна коя религия колко данъци дължи

Тържество на наглостта! >> Цветанов се прави, че не разбира какво лошо има в опрощаването на милиони дългове

А истината е... страшна! >> Мюсюлманското вероизповедание от край време се финансира от чужбина.

Политическият сеир ГЕРБ-ДПС >> Осман Октай: В Мюфтийството има много далавери и много за разследване

Безгранична наглост! >> И Данаил Кирилов с абсурдно разяснение за опрощаването на дълговете на вероизповеданията

Гасят огъня! >> Патриархът и главният мюфтия на среща при Борисов

Трус... на вярата и държавата! Мюфтийството имало 4700 имота и 30 млн. приходи от наеми

Религия цена няма! Да, ама не! Кончето е... кобилка, госпожа! Или как ГЕРБ продаде всичко, дори и себе си продаде на ДПС!

 


92422