Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / А Плевнелиев ще плач...
А Плевнелиев ще плаче >>

А Плевнелиев ще плаче >> "Фолксваген" не търси алтернатива на Турция за новия си завод“Фолксваген” не търси алтернативно място за изграждане на новия си завод след решението за замразяване на инвестицията в Турция, обяви членът на Управителния съвет на компанията Андреас Тостман пред “Ханделсблат”, цитиран от БНР.

"В момента не подготвяме никакви алтернативни планове“, коментира Тостман. Той допълва, че решението за строежа на фабриката край Измир все още е замразено. "Намираме се във фаза на внимателно наблюдение" добавя Тостман. Той не посочва конкретни срокове, в която ще бъде взето решение.

Миналата седмица германският автомобилен гигант отложи решението си за построяването на нов завод в Турция. България продължава да се надява, че замразяването на проекта може да премести инвестицията за около 1.3 милиарда евро край София.

Българските представители в преговорите обявиха, че е повишена двойно офертата за субсидиране на фабриката – до 260 милиона евро. Заедно с обещанията за изграждане на инфраструктура непрякото подпомагане може да достигне до 800 милиона ево. И въпреки това София няма как да се сравнява с офертата на турския президент Ердоган, който е обещал на “Фолксваген“ да купи автомобили за няколко милиарда евро, извън всички останали субсидии.

Турската офанзива в Северна Сирия обаче принуди компанията да замрази плановете си. Това доведе до нова офанзива от България, Румъния, Сърбия и дори Хърватия за привличане на инвестицията от “Фолксваген“.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: www.mediapool.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Загубихме и тази битка... въпреки ,,приятелите" на Борисов >> Заводът на Фолксваген ще е в Турция, а не у нас

Министър Караниколов ексклузивно: Мълчанието за "Фолксваген" е златно!

Отпадаме от играта!? >> Саудитска Арабия се намесва в избора за локация на нов завод на “Фолксваген”

Надежди! >> Германско издание: София е фаворит за новия завод на Фолксваген

Окончателен нокдаун! >> Германска медия: Volkswagen избра Турция за новия си завод в Източна Европа

Звучен шамар >> Фолксваген се отказва от България и отива в Измир

И тук удар >> Фолксваген отива в Измир?

 

 

115229