Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / А прокламира почтено...
А прокламира почтеност и морал на всички! >> Бойко Борисов не е декларирал постройка към къщата си в Банкя

А прокламира почтеност и морал на всички! >> Бойко Борисов не е декларирал постройка към къщата си в БанкяПремиерът е придобил терена от братовчед си Радослав Иванов

 

Атаката по премиера Бойко Борисов по имотни въпроси продължава с ново разкритие. Според информация на Атанас Чобанов от разследващия сайт "Биволъ" премиерът е пропуснал да декларира жилищна постройка. И строителното разрешение, и удостоверението за въвеждане в експлоатация са на името на Бойко Борисов. Постройката обаче отсъства от имотната декларация на премиера както за 2009 г., така и в следващите години. До редакционното приключване на броя премиерът Бойко Борисов не пожела да коментира казуса.  

Според публикуваните от Чобанов документи, които са налични и на сайта на Дирекцията по архитектура и градоустройство на Столичната община, Борисов е получил разрешението за строеж за изграждане на жилищна постройка от 125 кв. м на 16 октомври 2008 г. Строежът е изпълнен съгласно одобрения проект и е въведен в експлоатация на 13 октомври 2009 г. Според Чобанов данните в кадастъра сочат, че изграденото е по-голямо - 138 кв. м.  

Проверка на "Сега" показа, че постройката е изградена на терен, който Борисов е закупил от братовчед си Радослав Иванов през 2007 г. Радослав Иванов е основен герой в сигналите, които депутатът от БСП Елена Йончева подаде до прокуратурата. Премиерът твърди, че не си говори с него от години, но всъщност Иванов поема и "Ипон", след като Борисов става кмет, прави заменки с общината и изкупува куп имоти в село Иваняне. 

Според нотариалния акт, който "Сега" взе от Агенцията по вписванията, Борисов купува имота от 462 кв. м за 3497 лв. Толкова е била и данъчната оценка на имота в годината на сключване на сделката. Покупката на този имот е надлежно декларирана от Бойко Борисов, който по това време е кмет на Столичната община, в годишната му декларация за 2007 г. По имотната партида на Бойко Борисов след тази сделка няма никакви нови вписвания с изключение на ипотекирането на наследствената му къща през 2009 г. Тогава Борисов и Цветан Цветанов ипотекираха жилищата си, за да финансират предизборната кампания на ГЕРБ. 

Според юристи това означава, че Борисов е предпочел да не си вади изричен констативен акт за собственост върху новата постройка, след като вече има акт за собственост върху земята и изрядни строителни книжа. В този случай се водиш собственик по приращение, изваждането на изричен констативен нотариален акт не дава повече права и е равносилно на допълнителни разходи, обясниха юристи. При въвеждане на сградата в експлоатация обаче вече се приема, че има новопридобита сграда, която следва да се декларира пред общината за начисляване на съответните местни данъци и такси не само върху земята, но и върху построената на нея сграда. Новопридобитото би следвало да е и част от декларацията за имущество, подавана пред Сметната палата.    

До редакционното приключване на броя не стана ясно дали Борисов е декларирал постройката в общината и защо тя не фигурира в подаваните декларации за публичност на имуществото на висшите лица. "Сега" на два пъти поиска коментар по темата - от Севдалина Арнаудова, шеф на пресцентъра на кабинета, и от самия Борисов, но не получи такъв. Според запознати изграждането на постройката не е било тайна - тя се е вдигала именно в хода на кампанията и по предназначение представлява нещо като лятна кухня. В нея Борисов е посрещал и гости в периода, в който бе със счупен крак.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

„Апартаментгейт“ сгащи и Бойко! >> В имота на Борисов в Банкя "поникнала" недекларирана къща

Скандалът "Къщата в Барселона" пак подгони Бойко Борисов! ВИЖТЕ ТУК последните разкрития >> (ОБНОВЯВА СЕ)

Еuelectionsbulgaria: Ред е и на Борисов да се изправи пред имотен скандал

Фактите говорят... безпощадно >> Йончева внесе три сигнала до прокуратурата за участие на Борисов и братовчеда в „Апартаментгейт”

 

 

 


100125