Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / А у нас?! >> Мащабен...
А у нас?! >> Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера Бабиш

А у нас?! >> Мащабен протест в Прага! 250 000 искат оставката на премиера БабишВ Прага се провежда най-масовата демонстрация от ”Нежната революция” преди 30 години насам. Според организаторите около 250 000 души участват в протеста в центъра на чешката столица с искане за оставката на премиера Андрей Бабиш, съобщи БНТ.


Протестиращите настояват за оставката на Бабиш, заради корупция и облагодетелстване от евросубсидии.  Статистиката, която използва в своя защита е, че откакто е на власт значително е намаляла безработицата, има растеж на икономиката, а пенсиите са нараснали. 

Недоволството срещу премиера ескалира през април, когато полицията предложи да му бъде предявено официално обвинение за измама при получаване на евросубсидии от негови компании преди десетина години. 

64-годишният милиардер и основател на популистката партия АНО категорично отрече твърденията. Ден по-късно назначи нов министър на правосъдието, с което още повече разгневи недоволните от управлението му. Бабиш е обект на одит и от Европейската комисия. Според предварителните резултати, премиерът е в конфликт на интереси. 

Бенджамин Рол, организатор на протеста: Срамно е, че сме в подобна политическа ситуация, че нещо подобно може да се случи. Но в същото време съм щастлив, че гражданското общество се мобилизира. 

Протести ще има и следващата седмица, а в след дни в парламента ще са глусава вот на недоверие срещу правителството. 

Откакто е в политиката прякорът на Бабиш е "чешкият Доналд Тръмп". Състоянието му се оценява на 3,8 милиарда евро, което го нарежда на второ място в списъка на най-заможните чехи.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията 

Източник: http://epicenter.bg/


103987