Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / А у нас?* >> За пенс...
А у нас?* >> За пенсионерите в Гърция спасителната програма

А у нас?* >> За пенсионерите в Гърция спасителната програма "никога няма да свърши"С две евро в джоба си Йоргос Вангелакос, 81-годишен пенсиониран бивш служител във фабрика, търси на фермерския пазар в атинския квартал, в който живее, нещо, което да може да си позволи. Както повечето пенсионери, той бе сериозно ударен от гръцката икономическа криза.

 

Продължилата осем години международна спасителна програма засегна пенсионната система на страната, а след повече от 12 кръга бюджетни съкращения почти половината възрастни хора живеят под прага на бедността. Атина очаква края на третия и последен спасителен пакет на 20 август, но за Вангелакос това не носи много поводи за радост.

 

"За портокалите, които ще купя, ще ви платя следващата седмица", казва той на продавач на пазара. Половината си пари пенсионерът е похарчил за малко грозде. "Две евро следващата седмица. Тук ли ще сте?", пита Вангелакос, докато взима торбата си с плодове. След като получава положителен отговор, се шегува: "Ами тогава няма да дойда, за да не трябва да ви плащам". 

"Ройтерс" първо интервюира Вангелакос през 2012 г. Тогава Гърция подписа втората програма, която спаси страната от фалит и излизане от еврозоната. По онова време той е ходел на пазара с 20 евро в джоба. Месечните му доходи, включително пенсията и социалните помощи, са били намалени до около 900 от 1250 евро. Днес те са още по-ниски – 685 евро. А дълговете растат. 

С безработица, достигнала 28% по време на пика на кризата, една четвърт от децата, живеещи в бедност, и намалени социални помощи много семейства станаха зависими именно от бабите и дядовците в семействата. Вангелакос обаче вече не може да подкрепя двамата си синове и едва покрива своите и на съпругата си нужди. "Как ще се справя с финансите и с отговорностите си? С тази мисъл се будя всяка сутрин", казва той.

 

В кухнята на скромния си дом той чете от тетрадка какво дължи на аптеката и на различни магазини: "36.8 (евро), 47.5 плюс 13... Ако добавим към това остатъка от дълга, който трябва да платим, с какво ни остава да живеем?"

 

Пенсионерите проведоха многобройни протести срещу мерките за икономии, наложени заради спасителните програми, и макар гръцката икономика да започва отново да расте - на този етап все още скромно, те може да бъдат изправени пред още проблеми. Промените в разпоредбите за пенсиите означават, че до 2019 г. се очакват нови съкращения.

 

"Меморандумът (спасителната програма) никога няма да свърши", казва Вангелакос, имайки предвид плана на европейските партньори на Гърция да наблюдават отблизо финансите на страната след края на спасителната програма на 20 август.

 

Всичко, което трябва да знаете за:Гръцката криза (2589)

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Да съберем петаче за премиера и приближените му

Бедни ми, бедни, българино

Пий, за да забравиш (ОБНОВЕН)

ТУК животът ни идва в повече! (ОБНОВЕН)

Съблякохте ни до кожа, сега пък – защо сме голи

 


73294