Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Абсурди по Великден!...
Абсурди по Великден! >> Протест заради нареждане на АПИ да се махне временният мост при Червен бряг

Абсурди по Великден! >> Протест заради нареждане на АПИ да се махне временният мост при Червен брягЖители на община Червен бряг готвят протест в последния ден на месец април - вторник, 30 април. Причината за недоволството е изпратеното писмо до и.д. кмет на Червен бряг Виргиния Василева (постоянният кмет Данаил Вълов беше отстранен заради обвинение в длъжностно престъпление) от Агенция "Пътна инфраструктура", в което се нарежда на общината да премахне временния мост, който беше изграден в началото на януари, заради аварирането на моста при село Горник. Това свое намерение заявяват в разпратено до медиите писмо от Инициативния комитет за изграждане на временното съоръжение от село Чомаковци, предаде БГНЕС. 

Мотивът на пътната агенция за решението е повишеното ниво на Искър край село Чомаковци, което застрашава живота и здравето на пътуващите по временния мост и фактът, че мостът при село Горник вече е пуснат в експлоатация и по него могат да преминават междуселищни и ученически автобуси.

„Ползването на горнишкия мост е силно затруднено, тъй като подстъпите към него са разкопани още от декември 2018 г. от фирмата, която извършва рехабилитацията на пътя Червен бряг – Чомаковци. Освен това, по него могат да преминават само автобуси с тегло до 5 тона, но не и по-тежки. Затварянето на временният мост при Чомаковци отново ще доведе до проблеми със снабдяването на населените места от левия бряг на Искър и до проблеми, свързани с местния бизнес“, посочват от инициативния комитет.

Според организаторите на протеста това е пореден опит на държавните институции да демонтират временния железен мост, преди да е завършена рехабилитацията на пътя Червен бряг – Чомаковци и строителството на новия мост над река Искър, което трябва да се случи до 4 юли.

Припомняме, че мостът при Горник се срути в края на октомври, 2018 година.

 

Редактор: ИВАЙЛО АЧЕВ

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

 


97848