Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Абсурдите на българс...
Абсурдите на българската политика! >> Патриотите написаха законопроект за трюфелите

Абсурдите на българската политика! >> Патриотите написаха законопроект за трюфелитеГлоби до 10 хил. лв. предвижда проектозакон за трюфелите, внесен в Народното събрание от депутати от групата на Обединените патриоти.

Целта на законопроекта е да се въведе ред в беритбата на трюфели, да се опазват съществуващите естествени находища, да се предотвратят битови конфликти между берачите. Нормативният акт ще премахне и досегашната практика държавните горски стопанства да отдават гори под наем за бране на трюфели без държавата да се интересува дали природните богатства се опазват, се казва в мотивите.

 

Сегашният Закон за горите, който урежда брането на гъби, разрешава свободна беритба, ако не е със стопанска цел.

 

Законопроектът предлага трюфели да могат да берат само хора, получили специално разрешение, които са преминали обучение за това. Въвеждат се и срокове, в които беритбата на различните сортове е разрешена или съответно забранена. Предвижда се брането на трюфели да става със специално обучено куче като на мястото, където кучето е започнало да рови, трюфелът се вади с малка лопатка, след което дупката се запълва с пръст.

 

Досегашната практика за бране с мотиви, големи лопати, дори рало тотално унищожава естествените находища, горските територии буквално се опустошават и този природен ресурс изчезва като природно богатство, пишат вносителите.

 

Проектът предвижда забрана да се берат неузрели трюфели, както и да се продават извън разрешения сезон. Няма да се разрешава брането и в тъмната част на денонощието.

 

Отделни текстове предвиждат защита на стопанствата за трюфели.

 

При установени ясни правила тази дейност би могла да се превърне в нов отрасъл и поминък за населението в отделни географски региони, пишат авторите на законопроекта. Мълчанието на законодателната власт по станалите вече явни проблеми създава предпоставки за корупция, самоуправство и битови конфликти, се казва в мотивите. Вносителите предлагат да се променят и текстове в Закона за горите, така че тази дейност да не бъде монополизирана чрез наемане на горските находища.

 

Колко е просто да се забогатее от трюфели вижте във видеото от рубриката "С две думи".

ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Коалиция "Уж обединени патриоти“ съществува фиктивно, само колкото да легитимира и прикрива управлението на ГЕРБ и ДПС


97437